Ma van a vizes élőhelyek nemzetközi napja

A vizes élőhelyek világnapja a a Ramsari Egyezményre emlékezik. A nemzetközi megállapodást 1971-ben írták alá iránban a vizes élőhelyek, de főként az ott élő madarak védelméért.


Köztudott, hogy az emberi beavatkozások és a folyamatosan növekvő populáció következtében a vizes élőhelyek óriási mértékben zsugorodtak össze. Ezért is volt szükség egy nemzetközi összefogásra melynek elsődleges célja ezen ökoszisztémák megőrzése.
Eleinte csak 18 alapító ország csatlakozott az egyezményhez ez szerencsére sokszorosára duzzadt meg az elmúlt 51 évben. Azóta több mint 170 ország csatlakozott. A csatlakozás kritériuma, hogy az ország legalább egy vizes élőhellyel rendelkezzen.


Magyarország 1979-ben írta alá az egyezményt. 2001-re Magyarországon már 21 ramsari területek száma.


2021-ben pedig az Egyezmény aláírásának 50. évfordulója volt. Így egész évben az Egyezményt aláíró országok ezzel kapcsolatos (vizes élőhelyekkel, a vízzel és a földi élettel, a fenntartható vízgazdálkodással) rendezvénysorozatokat szerveztek.

Nemzetközi szinten általánosan öt nagy csoportot különítenek el osztályozásuknál:

– tengeri élőhelyek (partvidéki vizes élőhelyek tengerparti lagúnákkal, továbbá sziklás partok és korallszirtek);
– deltákhoz kapcsolódó élőhelyek (delták, árapály mocsarak, és mangrove mocsarak);
– tavi élőhelyek (tavakhoz kapcsolódó vizes élőhelyek);
– folyó menti élőhelyek (vízfolyások mentén);
– mocsári élőhelyek (mocsarak, lápok és náddal borított fertők).


Hazai ramsari területeinken a következő fajok világ- vagy európai populációjának 1%-a (vagy sok esetben még több is) fordul elő:

nagy kócsag: Hortobágy;
vetési lúd: Balaton, Tatai-tavak;
nyári lúd: Rétszilasi-halastavak, Balaton, Velencei Madárrezervátum és Dinnyési Fertő, Kis-Balaton, Felső-Kiskunsági Szikes Puszták, Nyirkai-Hany;
nagy lilik: Hortobágy, Rétszilasi-halastavak, Balaton, Velencei Madárrezervátum és Dinnyési Fertő, Felső-Kiskunsági Szikes Puszták, Tatai-tavak, Biharugrai-halastavak, Nyirkai-Hany;
tőkés réce: Biharugrai-halastavak;
dankasirály: Hortobágy;
daru: Hortobágy, Kardoskúti Fehér-tó, Bodrogzug;
füstös cankó: Biharugrai-halastavak;
pajzsoscankó: Hortobágy;
nagy goda: Hortobágy, Kardoskúti Fehér-tó;

Források: ITT és ITT