Ungár: „Gyakori, hogy egy dolgozó végzi négy ember munkáját”

Milyen meglepő, ismételten sumákol a kormány, legalábbis Ungár Péter szerint.


A szerkesztőségünkhöz eljutott sajtóközlemény szerint a kormány által kommunikált 20 százalékos ágazati béremelés nem fedi a valóságot teljes mértékben mivel:


„Az ehhez kapcsolódó összevont ágazati pótlékok együttes összegére vonatkozik. Így a bejelentett bérfejlesztés nagy része a minimálbér és a bérminimum emeléséből következik. Ami megmaradna, azt pedig az óriási infláció elviszi.”


– olvasható Ungár Péter az LMP országgyűlési képviselőjének sajtóközleményében.


A magyar szociális intézményeiben közel harminc százalékos a munkaerőhiány. A hátrányosabb helyzetű térségeket ez még inkább ellehetetleníti. Az elmúlt egy év koronavírusos időszakában 17 ezerrel csökkent a szociális szektorban dolgozók száma a KSH adatai szerint. 140-150 olyan bentlakásos intézményben, amit az állam tart fent több, mint 100 olyan volt, ahol az álláshelyek csupán 40-50 százaléka volt betöltve. Gyakorlatilag ezen intézményekben, az álláshelyek több, mint fele betöltetlen volt tavaly.


Nem egyedi esetnek minősül az sem, hogy egy dolgozó adott esetben négy másik ember munkakörét is kénytelen volt betölteni a fennálló helyzet miatt. Ahol a helyzet rosszabb, ott olyan példák is adódtak, hogy egy bentlakásos otthonban az éjszakai műszakban 150 ellátottra jut egy ápoló. Ungár Péter ezért tarja fontosnak a szociális szektorban dolgozók terheinek mérséklését. Ha sikerül a kormányváltás

„a szociális szférában dolgozóknak is kifizetésre kerül az egyszeri bruttó 500 ezer forintos veszélyhelyzeti jutalom”

– olvasható a sajtóközleményben.