Bérösszeomlástól tartanak a MÁV és Volán szakszervezetei

MÁV vasút

A két szakszervezet szerint a MÁV-Volán-csoportban egyre nagyobb a bérfeszültség, amit csak a kormány képes helyrehozni.

„A bérek kritikus feltorlódásától, a bérrendszer gyors és totális összeomlásától tart a MÁV-Volán-csoporthoz tartozó Vasutasok Szakszervezete, valamint a Közúti Közlekedési Szakszervezet. A minimálbér emelése miatt kialakult bérfeszültség feloldására az érdekvédők a kormánytól kérnek pénzügyi segítséget. A bértorlódás miatt pattanásig feszült helyzet a szolgáltatás biztonságát is veszélybe sodorhatja „

– írja a két szervezet közös közleményében.

A dolgozói érdekképviselet azért kér kormányzati segítséget, mert a bruttó 200 ezer forintra emelt minimálbér a MÁV-nál és a Volánnál még 2021-ben megkötött 10 százalékos emelésről szóló bérmegállapodást olyan mértékben írja felül, hogy az a bérrendszer teljes összeomláshoz vezethet.

A Vasutasok Szakszervezetének elnöke, Meleg János szerint, a tulajdonosnak – tehát a kormánynak – sürgősen és mélyen bele kell nyúlnia a zsebébe, hogy a korábbi megállapodástól függetlenül további pénzügyi segítséget nyújtson. A vállalatcsoportnál ugyanis csak így kerülhetik el a hosszú évek alatt kialakított és megőrzött bérrendszer összeomlását.

A bérek váratlan és drámai feltorlódásának kockázatával – úgy tűnik – nem számolt a kormány, ezért most azonnali mentőövre van szükség

– magyarázza az Portfóliónak az elnök a vasutasoknál kialakult helyzetet.

A lap azt írja, hogy a Vasutasok Szakszervezete azt szeretné, hogy a kormány egyenlítse ki  a 2022-re megkötött 10 százalékos bérfejlesztési megállapodás és a 20 százalékos minimálbéremelés közötti különbséget, tehát:

a szakszervezet 10 helyett 20 százalékos általános béremelést szeretne a MÁV-nál és a Volánnál.