7 C
Budapest
2021. december 2., csütörtök

Még több zöld

Az aszexuális atka sikersztorija

Egy icipici bogárfaj segített a tudósoknak bebizonyítani, hogy az állatok nagyon sokáig képesek túlélni szex nélkül.

A kizárólag csak nőstényekből álló faj az Oppiella nova teljes lázban tartja a tudósokat, mivel nem találtak még magyarázatot arra, hogy miként szaporodik ez a faj. A tudósok ennek a jelenségnek az „aszexuális botrányt” adták.

„Ennek oka lehet például valamilyen eddig nem ismert titokzatos szexuális megcserélődési folyamat, vagy akár nagyon ritkán, születhetett egy véletlenül nemzőképes hím is ”

- Hirdetés -

– mondja Dr. Alexander Brandt, a tanulmány első szerzője.

Mindez azért érdekes mert egészen idáig lehetetlennek tartották, hogy állatfajok szexuális szaporodás nélkül hosszú távon fennmaradjanak.

Az Oppiella nova bogáratka pedig eddig mindenkire rácáfolt ugyanis a kölni és a göttingeni egyetem tudósai felfedeztek, hogy ez a faj már évezredek, de akár több millió éve maradt fent szexuális szaporodás nélkül.

Nagy valószínűséggel a reprodukció helyett a saját maga klónozása áll a háttérben.

Általában nagy evolúciós előnye van a két szülőnek. A két kromoszómasorozattal rendelkező állatokban, beleértve az embereket is, a szexuális közösülés gondoskodik arról, hogy genetikánk „vegyes” legyen, és változatosságot biztosítson.

Ez azt jelenti, hogy a kétféle genetikai információ átlagosan nagyon hasonló tud maradni, viszont az egyének szintjén mégis nagyon különbözőek ezek. Többek közt ez a genetikai sokszínűség teszi lehetővé, hogy a legtöbb földi élet idővel alkalmazkodjon és fejlődjön a környezeti tényezőknek megfelelően.

De ez a mixelés viszont sosem történt meg az aszexuálisan szaporodó szervezetekben. Annak ellenére, hogy önmaguk klónjait termelik, az Oppiella novák képesek voltak arra, hogy genetikai variációkkal apelláljanak, ezáltal tudtak alkalmazkodni környezetükhöz.

A kétféle kromoszómasorozat információinak másolatait halmozzák fel a mutációk, úgy, hogy egymástól teljesen függetlenül tudnak ezek fejlődni. Ezt Meselon-effektusnak hívják és csak olyan fajoknál fordul elő, amelyek csak ivartalanul szaporodnak.

Ez egyszerűnek hangozhat. Viszont gyakorlatban a Meselson-hatást soha nem sikerült bizonyítani állatokban – eddig ”

– mondta Prof. Tanja Schwander, a Lausanne-i Egyetem Ökológiai és Evolúciós Tanszékéről.

Egy faj túlélése ilyen hosszú ideig nemi szaporodás nélkül ritka, de mint a tanulmány kimutatta, nem lehetetlen.

A biológusok és zoológusok csapata továbbra is úgy gondolja, hogy az apró bogár meglepetéseket tartogathat számukra, amikor meg kell érteniük, hogyan működik az evolúció szex nélkül.

(Euronews)

Latest Posts

42,000követőTetszik
940követőkövető
4,600feliratkozóFeliratkozás

Egyéb írásaink