Az aszexuális atka sikersztorija

Egy icipici bogárfaj segített a tudósoknak bebizonyítani, hogy az állatok nagyon sokáig képesek túlélni szex nélkül.

A kizárólag csak nőstényekből álló faj az Oppiella nova teljes lázban tartja a tudósokat, mivel nem találtak még magyarázatot arra, hogy miként szaporodik ez a faj. A tudósok ennek a jelenségnek az „aszexuális botrányt” adták.

„Ennek oka lehet például valamilyen eddig nem ismert titokzatos szexuális megcserélődési folyamat, vagy akár nagyon ritkán, születhetett egy véletlenül nemzőképes hím is ”

– mondja Dr. Alexander Brandt, a tanulmány első szerzője.

Mindez azért érdekes mert egészen idáig lehetetlennek tartották, hogy állatfajok szexuális szaporodás nélkül hosszú távon fennmaradjanak.

Az Oppiella nova bogáratka pedig eddig mindenkire rácáfolt ugyanis a kölni és a göttingeni egyetem tudósai felfedeztek, hogy ez a faj már évezredek, de akár több millió éve maradt fent szexuális szaporodás nélkül.

Nagy valószínűséggel a reprodukció helyett a saját maga klónozása áll a háttérben.

Általában nagy evolúciós előnye van a két szülőnek. A két kromoszómasorozattal rendelkező állatokban, beleértve az embereket is, a szexuális közösülés gondoskodik arról, hogy genetikánk „vegyes” legyen, és változatosságot biztosítson.

Ez azt jelenti, hogy a kétféle genetikai információ átlagosan nagyon hasonló tud maradni, viszont az egyének szintjén mégis nagyon különbözőek ezek. Többek közt ez a genetikai sokszínűség teszi lehetővé, hogy a legtöbb földi élet idővel alkalmazkodjon és fejlődjön a környezeti tényezőknek megfelelően.

De ez a mixelés viszont sosem történt meg az aszexuálisan szaporodó szervezetekben. Annak ellenére, hogy önmaguk klónjait termelik, az Oppiella novák képesek voltak arra, hogy genetikai variációkkal apelláljanak, ezáltal tudtak alkalmazkodni környezetükhöz.

A kétféle kromoszómasorozat információinak másolatait halmozzák fel a mutációk, úgy, hogy egymástól teljesen függetlenül tudnak ezek fejlődni. Ezt Meselon-effektusnak hívják és csak olyan fajoknál fordul elő, amelyek csak ivartalanul szaporodnak.

Ez egyszerűnek hangozhat. Viszont gyakorlatban a Meselson-hatást soha nem sikerült bizonyítani állatokban – eddig ”

– mondta Prof. Tanja Schwander, a Lausanne-i Egyetem Ökológiai és Evolúciós Tanszékéről.

Egy faj túlélése ilyen hosszú ideig nemi szaporodás nélkül ritka, de mint a tanulmány kimutatta, nem lehetetlen.

A biológusok és zoológusok csapata továbbra is úgy gondolja, hogy az apró bogár meglepetéseket tartogathat számukra, amikor meg kell érteniük, hogyan működik az evolúció szex nélkül.

(Euronews)