Már leváltott városvezetés miatt lehet erdőirtás Újpesten?

Újpesten, Káposztásmegyer II lakótelepen lakom, mely lakótelepnek (mint egyébként a legtöbbnek) külön Facebook-csoportja is van.

A napokban egy itt lakó hölgy kirakott egy posztot, melyben arról írt, hogy a Farkaserdő egy részét le akarják dózerrolni lakópark építése végett. Mivel a poszt mellé csak pár telefonnal készült fotó társult, melyek nemes egyszerűséggel a Farkaserdőről készültek kívülről, így nem sok minden volt a kezemben, ami az ügyet érinti.

A poszt

„Kedves Csoporttagok, Káposztásmegyeriek, Természetkedvelők! Az előző önkormányzati vezetés jóvoltából ERDŐIRTÁSRA készülnek egy társasház építése érdekében. Földmérőket láttak többen és a hír igaznak bizonyult. Rajtunk múlik, megpróbáljuk-e megakadályozni az újabb természetpusztítást, amit az előző vezetés az itt élők érdekeinek semmibevételével kényszert az itt élőkre. Megpróbáljuk megakadályozni vagy hagyjuk, hogy a szemünk előtt tegyék a föld színével egyenlővé az erdőt minden ott élő madárral, mókussal, más élőlényekkel együtt.

Első lépésként felkerestem a posztot író hölgyet Beát, hogy mit tud az ügyről és milyen lépéseket lehet tenni az ügy érdekében. Válasza alapján egyértelmű volt, hogy fontos számára a lakókörnyezete, az erdő, valamint annak élővilága.

Bea elmondta, hogy földmérő munkásokat láttak az erdőben. Mivel a korábban már a más helyszínre megbeszélt íjászpálya miatt nem lehettek ott, valószínűleg lakóparkot építenének. Bea szerint valószínűsíthető, hogy – erről az Újpesti hírmondó is írt még 2019 májusában – egy 50 lakásos társasházat építenének erre az erdőrészre, mivel az előző önkormányzat átadta a területet.

A 2 négyzetkilométeres terület a Farkaserdőben, ahol az építkezést állítólag tervezik

Keresd a hibát!

Amikor 2019-ben az Újpesti Hírmondó cikke is beszámolt arról, hogy tervezik az 50 lakásos társasházat, Wintermantel Zsolt, akkori fideszes polgármester kiírt a Facebook-oldalára egy posztot. Ez a bejegyzés arról szólt, hogy senki sem fogja bántani a Farkaserdőt és a társasház a térképen megjelölt területen kívül fog épülni.

Mutatom a posztot és a térképet, melyen megjelölte a területet, ahol NEM fognak építkezni:

Feltűnik a különbség?

Hogyan is fogalmazott Wintermantel Zsolt a bejegyzésében? Idézem:

„(…)újra és újra felhozzák a Megyeri út és Homoktövis utca közötti erdőrészlet (a képen a 9/A és 9/K jelű rész) felmérési munkái miatt a különféle álhíreket. (…)

„A terület NEM beépíthető, ott sem lakópark, sem parkoló, sem más nem építhető!”

Bea, a helyi lakos, az első válaszüzenetében ezt írta nekem:

„A földmérők munkája ismét felborzolta a kedélyeket és kiderült: 50 lakásos társasházat építenek egy nyúlfarknyi területre, mivel az előző önkormányzat átadta a területet és jogilag is lerendezték az ügyet.”

Tehát konkrétan a Farkaserdőbe nem építenének társasházat. Csupán arra a területre, ami a Wintermantel posztjában található térképen nincsen megjelölve, viszont az én térképemen be van. Mutatom:

A valószínűsíthető helyszíne az építkezésnek.

A helyi lakó hozzátette, (amit amúgy én is abszolút adok) hogy a lakosság hajlandó tiltakozni. A helyieknek ez az erdő érték és már így is rengeteg zöldterületet beépítettek 2010 és 2019 között.

Felkerestem a polgármestert, számos dolog kiderült

Déri Tibort, Újpest polgármesterét felhívtam az ügyben. Alig kezdtem el felvázolni, hogy miért keresem, félbeszakított és elmondta, hogy tudja miről van szó, ismeri a hölgyet és olvasta a posztot is.

Kiderült, hogy háromszoros fapótlási rendeletet hoztak Újpesten. Direkt azért, hogy a fakivágásokat igénylő építkezések csak hozzák és ne elvigyék a fákat.

Továbbá Déri megerősítette azt is – melyet Bea is leírt nekem korábban – hogy az önkormányzat változtatási tilalommal élhetne ugyan, de alsó hangon az önkormányzatnak 200-300 millió forintos kártérítést kellene kifizetnie a beruházó részére. A polgármester hozzátette, hogy ez egy teljesen jogos kártérítés lenne.

Valamint megerősítette azt a gyanút, mely arra irányult, hogy valóban a fentebb is említett 50 lakásos ingatlanberuházás miatt tapasztalhattak földmérő munkásokat a területen.

„Biztosan nem az önkormányzattól voltak!”

– mondta Déri a helyszínen látott földmérő munkásokról.

Bár elmondása szerint ez még csak erős és alapos gyanú, elmondta, hogy a beszélgetésünket követő napon kikér minden dokumentumot és egyeztet a Kerületi Főépítésszel az ügyben.

Érdemes hozzátenni, hogy Déri Tibor egyértelműen a beruházás ellen, illetve a Farkaserdő fái, élővilága és Káposztásmegyer lakói mellett áll.

Kié a terület?

Kihez tartozik, kinek vannak ide építkezési jogai? A bekért dokumentumok alapján a Fiumei Virág Zrt. a telek tulajdonosa, azonban nem ez volt az első cég.

1997-ben még a terület fele részben a Fővárosi Önkormányzaté, fele részben pedig a IV. Kerületi Önkormányzaté volt. A tulajdoni lap szerint 2003 márciusában a Megyer Pepe Kft. vette meg a területet, bár ők is eladták a Hotel Szigliget Ingatlanfejlesztő Kft.-nek. Innen tovább 2015 szeptemberében került tovább a Szigligeti Borok Termelő és Kereskedelmi Kft.-hez. A következő tulajdonosa 2017 februárjában a Homoktövis Lakópark Kft. lett és csak innen került tovább 2018 szeptemberében a Fiumei Virág Kft.-hez.

Ebből arra lehet következtetni, hogy nem a jelenleg polgármesteri pozícióban lévő Déri Tibor, de még nem is az őt megelőző fideszes Wintermantel Zsolthoz köthető a telek magánkézbe bocsájtása, hanem még az őt megelőző Derce Tamáshoz, aki 20 évig (1990-2010-ig) volt Újpest polgármestere.

És őt is csak valószínűleg 50%-ban lehet „hibáztatni”, hiszen előtte a terület csak fele részen volt az Újpesti Önkormányzat tulajdona. A másik fele a Fővárosi Önkormányzaté volt.

Mit lehet tenni?

Azért az világos, hogy hiába nem konkrétan az erdőbe építkeznek, egy olyan területre tervezték mindezt, ami nemi kis mértékben zavarná meg az élővilágot. Közvetlenül egy erdő mellet házat felhúzni… Zaj, por, építkezési hulladék, sorolhatnám. Természetesen ezt a lakók sem szeretnék.

Fotó: Szüts Bendegúz – Jövő TV
Fotó: Szüts Bendegúz – Jövő TV

De mit lehet tenni az építkezés ellen? Nyilván csekélyek a lehetőségek, hiszen egy magánterületről van szó. Azt csinálnak ott, amit szeretnének. A petíció indítása is maximum egy válaszlevelet hozhat maga után.

A lakók hajlandóak tiltakozni, vélhetően a legapróbb lehetőségre is le fognak csapni.

Cikkünk a későbbiekben még frissülhet!