XVI. kerületi előválasztási vita: csipkelődés, egytértés és Goebbels

A Jövő TV és a Tabumentes Ország közös szervezésben előválasztási vitát tartott a XVI. kerületben, azaz Budapest 13. választókerületében. A körzet jelenlegi képviselője a Fideszes Szatmáry Kristóf, aki a ’18-as választások során 41,9 százalékot szerzett. Az előválasztáson 4 jelölt indul a körzetben, amit nem nevezhetünk gyakori jelenségnek.

A 13. választókerület azon kevés körzetek közé tartozik, ahol négy jelölt indul az előválasztáson:

  • Hollai Gábor, Momentum;
  • Nemes Gábor, DK (Jobbik támogatásával);
  • Palotás János, Új Világ Néppárt (LMP támogatásával);
  • Vajda Zoltán, Mindenki Magyarországa Mozgalom (MSZP és Párbeszéd támogatásával).

Infrastruktúra, fenntarthatóság

Palotás szerint az infrastruktúra fejlődéséhez elsősorban a szabályozását kell reformálni, nem csak össze-vissza buszokat vásárolni. Továbbá hozzátette, hogy ezt a kérdést nem lehet lebontani kerületi kérdésre, ez egy országos probléma.

Vajda az infrastruktúra kérdésére felidézte a csaknem 10 éve tervben levő HÉV-metró összeköttetését az Örs Vezér Téren. Vajda ezt a projektet teljes mértékben támogatja, a helyi vonal és jármű hálózat fejlesztésével együtt. Majd egy kisebb elképzelésként hozzátette, hogy a MOL Bubi biciklik elérését kiterjesztené a XVI. kerületre is.

Hollai elmondta, hogy ő országgyűlési képviselőként a vízzel foglalkozna igazán, ugyanis rámutatott,

a vízért háborúk törnek ki a globális felmelegedés miatt.

Elmondása szerint a Fővárosi Vízművek a kormány által hozott rezsicsökkentések miatt 2013-as árakon szolgáltatja a vizet, ezáltal 2013as fizetésekért, és 2013-as árakon kell csöveket, alkatrészeket vásárolniuk. Emiatt a Fővárosi Vízművek a csövek csak 0,3 százalékát tudja felújítani évente. Ez pedig nem fenntartható – szögezte le a Momentum politikusa.

Nemes Gábor a közlekedésről beszélt, és szerinte Budapestnek lenne pénze a közösségi közlekedést fejleszteni, de a finanszírozási kérdése nem megoldott. A DK-s politikus is megemlítette a metró-HÉV összeköttetését, amelyet Szatmáry már 2014-ben, ’18-ban és idén is megígért, de ezekből az ígéretekből nem lett eddig semmi. Szerinte a jelenlegi kivitelezési tervek is füstbe mennek (sic!).

Önkormányzatok, Civel szervezetek szerepe

Palotás szerint az önkormányzatnak és államnak nagyon sok kettős feladata van, az önkormányzat nem tud a Parlament döntései nélkül működni. A civil szervezetekről – személyes tapasztalatból adódóan – elmondta, hogy

korábban is nehéz volt kommunikálnia a civil szférának az állammal, ma pedig lehetetlen.

Viszont reményét fejezte ki, hogy az új ellenzéki kormányzás nem ilyen lesz.

Vajda az önkormányzat szerepéről elmondta, hogy önálló feladatáról nem lehet beszélni, ugyanis a kormány kivéreztette őket. Ezért – megerősítve Palotás kijelentését – az önkormányzatok nem működhetnek az állam döntései nélkül. A Mindenki Magyarországa Mozgalom a Kerékpáros Klubbal dolgozna együtt szívesen, mint civil szervezet, akik nemcsak a kerékpározás infrastukrúrájában, de a közlekedésfejlesztében is tudnának segédkezni.

Hollai a Civil szervezetek kérdésével kezdte, és felidézte, hogy egy korábbi ügyben már együtt dolgozott a Levegő Munkacsoporttal. Velük bármilyen önkormányzati segítség nélkül kidolgoztak egy füstmentes kertváros programot. Ennek részeként fát adtak azoknak, akik szeméttel fűtenek, és igény esetén fa szárításban is nyújtottak volna segítséget. A Momentum politikus ezt a programot országos szintre emelné.

Nemes a kerületi közlekedést kritizálta, hogy mennyire tömött. Számára cél, hogy az agglomerációból érkezőket átterelje a tömegközlekedésre. Ehhez pedig egy korszerű, kötött pályás megoldásokra lenne szükség – hangsúlyozta. Nemes szerint vannak olyan civil szervezetek, amiket a kormány nem hallgat meg, elnyom. Ezeket a szervezeteket pedig támogatni kell és fel kell venni velük a kapcsolatot.

A média helyzete, objektív újságírás… és Goebbels?

Hollai a független újságírás kérdésével kezdte, amiről elmondta, hogy szerinte a BBC sztenderjei a mérvadóak megvalósításához, viszont ilyen újságírás nincs a kerületben. Példaként felidézte, hogy a kerületi újság ’19 óta nem hozta le bemutatkozását, mondván, az „újságnak nem feladata viták generálása”. Ezután felsorolta a Momentum programját, miszerint hirdetési stoppot kell a médiákban bevezetni.

Nemes a riporterek határok nélkül jelentésével kezdte 3 perces monológját. A jelentés szerint Magyarország 180 országból a 92. helyen szerepel a sajtószabadság kérdésében. Szerinte újra függettlenné kell tenni az MTI-t és a közmédiát, és minden politikai véleményt meg kell jeleníteni benne.

Palotás a médiaszabályozás jogi környezete érdemben nem romlott, a hiba ott van, hogy a közszolgálati televízió nem tartja be ezeket a szabályokat. Az országgyűlési jelölt felidézte, hogy a Fidesz ’14-ben és ’18-ban úgy csalt, hogy a választási kormánypénze mintegy százszorosa volt az ellenzéki pártok választási finanszírozásának.

Vajda Zoltán szerint létezik objektív újságírás. Szerinte a probléma abban rejlik, hogy hír és a vélemény összecsúszik – példaként a Magyar Nemzetet említette -, sőt időnként sci-fi szintjén is összecsúszik – tette hozzá. Vajda a közmédiát és a Magyar Nemzeit Médiahatóságot is „röpítené”.

Célzott kérdésként felmerült, hogy Fekete-Győr András korábbi kijelentése, miszerint lehetne egy szabály, hogy egy újságírót X darab hírhamisítási per elvesztése után eltiltanának a szakmától. Hollai – mint Momentumos – kifejtette ezt a szabályt, hogy ezt nem egy állami szerv figyelné/tiltana, hanem az újságíró szervezeteket kellene felhatalmazni nagyobb hatalommal.

Nemes Gábor és Palotás János is nagyjából egyetértett ezzel az ötlettel, de mindkettejük szerint radikális büntetés lenne az eltiltás. Palotás hozzátette, hogy ő súlyosabb pénzbüntetéssel sújtaná a pertvesztett újságírókat.

Vajda Zoltán elmondta, hogy a Momentum programjával általánosságban egyetért, viszont Hollaival igen gyakran nem értenek egyet. Viszont Fekete-Győr ezen kijelentésével abszolút nem ért egyet, ő vagy a szakma önszabályozására hagyná ezt.

Hollai viszontválaszként elmondta, hogy Vajda a szakma önszabályozásával csak megerősítette az ő álláspontját.

Palotás felvetésére pedig Goebbelst hozta fel példaként.

(igen, azt a Goebbelst, aki újságíróból küzdötte fel magát a náci vezetők közé)

Vajda szót kért erre a kijelentésre, hogy újra megismétlelje: gyakran egyetért a Momentum programjával, de Hollai személyével pedig élesen tud vitatkozni, pont ilyen példák miatt.

Arra kérdésre, hogy kötelezővé tennék-e a politikai vitákat, mind a négy jelölt igennel válaszolt, és örültek, hogy ez a vita is megtörtént.

A teljes vitát pedig alább meg tudjátok tekinteni: