Még mindig nincs szabályozva, hogy mi történik, ha az előválasztáson nyert jelölt visszalép

Hivatalosan július 26-án elindult Magyarország első előválasztása. Pontosítva elindult az előválasztás nyilvántartásba vételi szakasza. A magukat jelöltként megmérettetni szándékozók ekkortól e-mailben jelezhetik indulási szándékukat, egészen augusztus 15-ig.

Aztán jön az aláírásgyűjtés stb, de az igazi „móka” szeptember 18-án kezdődik, egészen szeptember 26-ig. Akkor lesz az előválasztás első fordulója, egyéni országgyűlési képviselőjelölteket ekkor választhatjuk meg, és esetleg a miniszterelnök-jelöltet is, ha a szavazatok több mint felét egy személy kapja. Ha nem, akkor október 4-10 között jön az újrázás, de csak a miniszterelnök-jelöltek között.

Most, hogy ezt le is tudtuk, mondjuk ki: az előválasztás szabályozásában sok kiskapu és hiányosság van, amik miatt a teljes előválasztás értelmetlenné válhat. És még jogásznak se kell lenni hozzá, hogy ezeket a hiányosságokat észre vegyük. Higyjenek nekem, nem vagyok jogász, „büfészakos” diplomám van. Egyik ilyen probléma például, hogy

nincs szabályozva, hogy mi történik, ha az előválasztáson nyert jelölt visszalép, kénytelen visszalépni.

Pedig ez egy olyan fajsúlyos szabály, aminek hiánya miatt bárki kénye-kedvére visszaléphet, és bárki jöhet a helyére. Ezt a szabályozni is relatíve egyszerű, ugyanis több megoldása is lehet:

  • Visszalépés esetén a második legtöbb szavazatot kapott jelölt lép a visszalépett helyére
  • újabb választást indítanak a visszalépett körzetében
  • vagy a visszalépett körzetében nem indul az ellenzéki összefogás.

Ezek a példák nem iránymutatók, de több, mint a semmi. Egy ilyen szabály nélkül ugyanis az előválasztás után bárki visszaléphet, és a helyére a pártok bárkit leültethetnének. Ha felhúzzuk az alufólia-sapinkat, ki is jelenthetnénk:

ez a Gyurcsány-show terve.

De inkább tudjuk be figyelmetlenségnek, és kezdeti „hibának”. Ezen szabály hiányán már régóta rágódom. Még tavasszal beszélgettem egy jó barátommal az előválasztásról, amikor talán egyszerre jöttünk rá, hogy bizony a visszalépés nincs szabályozva. Ez pedig egy igen nagy probléma. Ez pedig nem hagyott nyugodni, és amikor tudtam rákérdeztem több párt politikusánál is, hogy ők tudnak-e olyan szabályról, ami az előválasztás utáni visszalépésről szól. Az esetek száz százalékában a „nem tudok ilyenről” választ kaptam. Örüljünk ennek? Nem tudom. Még van ideje a bizottságoknak, pártoknak kijavítani ezt a banális hibát. Viszont érdekes, hogy erre nem gondolt még senki, vagy nem szólalt fel emiatt senki.

Ezzel a tudattal mentem el szombaton a Pest megye 6-os számú választókerület előválasztási vitájára Kerepesen – amit közvetítettünk is – ahol a szokásos ellenzéki „vitát” folytattak le a körzet 3 jelöltjéből kettővel. A Momentumos Dr. Varga Zoltán maradt ki a vitából, mert lemondta. Az egy órás vita után a közönség is kérdezhetett a jelöltektől, amelynél eldöntöttem, hogy megkérdezem őket a hónapok óta zavaró észrevételemről. Hátha a kettő jelöltből legalább egy tud válaszolni. (Igazából az lepett volna meg a legjobban ha tudtak volna rá válaszolni, ugyanis ezen a ponton már biztos voltam benne, hogy ez nincs szabályozva.)

A kérdésemre a válasz pedig olyan katartikus volt, amilyenre számítottam.

A kérdés után a kínos fél perc némaság az volt, hogy a választ a helyi választási bizottságnak szerették volna átadni, de mivel ők sem tudtak rá válaszolni, így Hohn Krisztina és Simon Erika válaszolt.

Egyszerűen alá kell írni, hogy nem lépünk vissza.

– válaszolta kérdésemre Hohn.

És ez egy tényleg jó egy megoldás is lehetne. Viszont számolni kell azzal, hogy valaki annyira megbetegszik, hogy nem tudja munkáját elvégezni, esetleg meghal. És ez így morbidnak hangzik, viszont az elmúlt fél évben nem egy politikus hunyt el, úgyhogy a fennakadásom, aggodalmam szerintem jogos.

  • Áprilisban írtuk meg, hogy elhunyt a DK pilisi önkormányzati képviselője, Kerezsán László.
  • Júnis második felében pedig arról írtunk, hogy elhunyt koronavírusban a Momentum Zala megyei képviselője, Dalnoki Szilárd.
  • Július első felében pedig dr. Hajba Csaba, a DK önkormányzati képviselője hunyt el.

Ezek mind tragikus és szomorú hírek, de egy világjárvány közepén, amelynek a negyedik hullámát pont az előválasztás idejére jósolják, nem szabad elhesegetni. Ezzel sajnos számolni kell, talán jobban, mind korábban. De remélem tényleg nem lesz ilyen.

Mikor a kérdésemet kiegészítettem a lebetegedés és a halál témájával, akkor az LMP-s politikus azt mondta, hogy szerinte erre majd lesznek külön szabályok. Szerinte pedig az lenne a legjobb megoldás ha ilyenkor egy új szavazást hirdetnének meg az adott választókerületben.

Ez viszont akkor lesz kimondottan kellemeten, ha egy olyan körzetben történik, ahol csak egy jelölt van.

Mert vannak ilyen körzetek, nem is egy. Ez a visszalépések egyik ártalma a pár közül. A visszalépések témáját még egy korábbi videónkban fejtegettük.

Simon Erika hozzátette, hogy ők, mint jelöltek ha már elvállalták az előválasztásban való szereplést, akkor nem lépnek majd vissza, ha pedig egy rendkívüli helyzet lépne fel, akkor azokat a egyeztetés útján eldöntik, de nem a képviselők.

Akkor most mi lesz?

A vita után a helyi választó bizottság egyik tagja odajött hozzám és elmondta, hogy a kérdésem, felvetésem teljesen jogos, egy 20 forintos kérdés. A kérdésemet pedig továbbítja a döntéshozóknak, és később meg is kapom a kérdésemre a hivatalos választ, az előválasztáson részt vevő személyekkel együtt.

Úgyhogy kedves választási bizottság, várom a kérdésemre a válaszom.