Budapest Pride: Magyarország nem kér a kormány kirekesztő politikájából

Történelmi jelentőségű tettet hajtott végre mindenki, aki részt vett a 26. Budapest Pride Felvonuláson, ahol minden várakozást felülmúló 30.000-es tömeg vett részt. A Felvonulás az egy hónapos Budapest Pride Fesztivál záróeseménye volt.

“Az elmúlt heteket, hónapokat meghatározta a Fidesz-KDNP kormány végletekig fokozott homofób, transzfób, kirekesztő és gyűlöletkeltő kampánya. Annak ellenére, hogy 2020 tavasza óta jogi- és politikai eszközökkel is offenzívát folytatnak az LMBTQ közösség ellen, annak ellenére, hogy a kormányzati média készséggel tolmácsolja ezeket a félrevezető, manipulatív propaganda üzeneteket, a mai napon, a 26. Budapest Pride Felvonulás végén bebizonyosodott, hogy Magyarország nem kíván részt venni ebben a színjátékban.” – nyilatkozta Majercsik Jojó, a Budapest Pride sajtószóvivője.

A szervezők pont arra számítottak, hogy az orosz mintájú propagandatörvény óta megnövekedett számú homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekmények miatt sokan félnek majd részt venni a Felvonuláson. Ennek viszont a szöges ellentéte valósult meg: a Budapest Pride Felvonuláson több, mint 30.000-en vettek részt, másfélszer annyian, mint a korábbi évek felvonulásain. 
A szélsőjobboldali ellentüntetők sem hozták a papírformát: három helyen tartottak magas kordonokkal körbevett ellentüntetéseket, a három helyszínen jelen lévő hőbörgők összesített száma sem haladta meg a 100-at. A legtöbb felvonuló észre sem vette a szélsőjobboldali csoportokat, annyira eltörpültek az óriási vonuló tömeg mellett.

A menetet Csikós Ádám, a Budapest Pride szervezője, valamint Terry Reintke, az Európai Parlament LMBTI Frakcióközi Csoportjának társelnökének megható beszéde indította.

A résztvevők idén is kimondottan sokszínűek voltak, leképezve a társadalom egészét: fiatalok és idősek, családosok és egyedülállók, LMBTQ emberek és támogatók vonultak együtt. Együtt mondtak határozott, békés és kérlelhetetlen nemet a hazug kampányokra, az uszításra, a gyűlöletkeltésre, együtt álltak ki az emberi jogokért, a szabad szerelemért, a családokért és az elfogadásért. Az ország számos pontjáról, több, mint 80 városból érkeztek felvonulók, és támogató csoportok.

A civil faluban 18 civil szervezetekkel ismerkedhettek meg a résztvevők, és meghallgathatták előbb Hegedűs Máté, a Budapest Pride szervezője, Vladimir Luxuria, az első nyíltan transznemű EP képviselő, Hegedűs Emett, transznemű fiatal, Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő, Vay Blanka, a Prizma Közösség alapítója és Karácsony Gergely főpolgármester beszédét is. 

A menetben rekordszámú diplomata vett részt: a szolidaritásukat kifejezve együtt vonult a magyar LMBTQ közösséggel és támogatóikkal 6 különböző frakciókból érkező EP képviselő: Terry Reintke (Zöldek), Karen Melchior (Renew), Maria Walsh (EPP), Kim van Sparrentak (Zöldek), Henrike Hahn (Zöldek), Valerie Hayer és Pierre Karleskind (Renew). 
Mellettük a flamand parlament 18 fős delegációja is csatlakozott a menethez, hogy kifejezze a támogatását a magyar LMBTQ közösség és az emberi jogok mellett. 

A Budapest Pride Felvonulás megvalósítását több, mint 300 önkéntes megfeszített munkája tette lehetővé, akik gondoskodtak a vonulók biztonságáról, az infrastruktúráról, vizet osztottak, adományt gyűjtöttek, felügyelték a járműveket, támogatták a civil falut, és még sok más feladatot vállaltak magukra.

A Budapest Pride szervezői köszönik munkájukat, és köszönik az elképesztő számban megjelent felvonulónak is, hogy támogatásukról biztosították az LMBTQ közösséget.

A pride hangulat a Budapest Parkban folytatódik, ahol a Felvonulás után tartják az ország legnagyobb LMBTQ buliját, a Rainbow Party-t. A húsz éve ezen a néven futó afterparty kis alagsori klubokból Budapest legnagyobb szabadtéri helyszínéhez nőtte ki magát. A három színpadon, változatos zenei fellépőkkel és drag queen fellépőkkel tűzdelt egész estés Rainbow Party látogatói jó ügyet is szolgálnak: a belépőjegy megváltásával a Budapest Pride Felvonulás költségeit fedezik.

Az elfogadásról és sokszínűségről szóló felvonulásoknak pedig koránt sincs vége: szeptember 18-án tartják Magyarország első vidéki pride felvonulását Pécsett, a Diverse Youth Network nevű ifjúsági emberi jogi civil szervezet rendezésében.