Meddig lehet napirenden tartani a lehallgatási ügyet?

Vasárnap este a Telex közölte az első cikket a Pegasusról, azaz, hogy Magyarország is használja azt a kémszoftvert, amivel bárki mobiltelefonját le lehet hallgatni és valamint átnézni a rajta levő adatokat. A botrány igazán ki sem robbant, hiszen a kormányzati kommunikáció mindent igyekszik elkövetni annak érdekében, hogy a feledés homályába merüljön.

A lehallgatási ügy kirobbanására már a szombati napon lehetett számítani, amikoris Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője közleményt küldött ki a sajtó képviselőinek arról, hogy sajtóhír szerint az Orbán-kormány a magyar adófizetők pénzén izraeli kémprogramot vásárolt, amely kifejezetten politikusok, civil aktivisták és újságírók megfigyelésére szolgál.

Több sem kellett tehát, a kormányhoz köthető felületek megkezdték az elhárító munkáját és vasárnap délután egy bennfentes nevű portálon megjelent egy Anonymus álarc mögé bújt személy, aki videójában arról beszélt, hogy rejtélyes leleplezésnek lehetünk tanúi a következő napon, valamint „Kezdetnek le fogunk buktatni valakit”.

A bennfentes.net alig néhány méterre helyezkedik el papíron a Mediaworks székházától a Bécsi úton, főszerkesztője, tulajdonosa és kiadója pedig a délvidéki költő és prózaíró Pósa Károly, aki mindezek mellett a kormánnyal szoros kapcsolatot ápoló Rákóczi Szövetség magyarkanizsai helyi szervezetének elnöke is. Érdekesség, hogy cégét, a Bennfentes.net Média Kft. alapító okiratát 2021. május 27-én írtál alá, tehát az oldal létrehozása vélhetően szorosan köthető lesz a 2022-es választást megelőző kormányzati kommunikációhoz, amit a fent említett ügy is csak megerősít.

Minekután az Anonymus általi nagy leleplezése nem váltotta ki a kellő visszhangot, ami annak is köszönhető, hogy az abban tett Cseh Katalinnal szembeni állítások nem igazán állták meg a helyüket – ezt lapunknak Berg Dániel részletesen el is magyarázta, miért – nyilvánvalóan egy újabb kommunikáció szintet kellett lépni, ami nem más lett, mint a sok év alatt felépített ellenség, Brüsszel.

Orbán Viktor országos népszavazási kezdeményezése a kormánypárti szimpatizánsok körében nyilvánvalóan olyan kommunikációs lehetőség, ami által esély sincs arra, hogy a Pegasus kémszoftver magyarországi használatáról a kampányidőszakot megelőző hírzajban értesüljenek – bár információkat eddig sem a közmédiában, sem pedig a kormánnyal szimpatizáló médiában nem lehetett látni a lehallgatási ügyről, így lényegében egy párhuzamos valóság alakult ki kis országunkban.

A népszavazás ráadásul abban a hosszútávú stratégiába is pontosan illeszkedik, amiben a 2022-es választásokig a menekültek és az Európai Unió után az LMBTQ+ személyeket is ellenségképként építenek fel, akik elől ezúttal a gyermekeket kell megvédeni. Ezzel a politikai pedofília egy új szintre lépett. A gyermekekkel való kampányolás a hatályos jogszabályok szerint tilos, ám azzal, hogy ezt az országgyűlési választáson kívüli időszakban teszik meg, azzal lényegében semmilyen törvényt nem sértenek. Erről korábban itt készítettem egy összefoglalót.

A Pegasus ügyről a fókuszt ráadásul az is elviszi, hogy a népszavazás adta lehetőséggel Karácsony Gergely, az LMP-Párbeszéd-MSZP miniszterelnök-jelöltje is él, aki a rendelet megjelenésének napján már öt kérdést le is adott a Nemzeti Választási Irodánál. A kezdeményezése egyrészről jó lehet, mert az ellenzék ismét tematizálni tudja a Fudan Egyetem ügyét, viszont épp ez a hátránya is, hogy egy olyan lehallgatási ügy kerül háttérbe, amibe akár a teljes Orbán-kormány is belebukhat.

A kormány pedig láthatóan örül a népszavazás-özönnek, hiszen a Karácsony által leadott kérdésekkel kapcsolatosan még csak egyetlen negatív megjegyzés sem érkezett részükről. A Pegasus ügyét pedig mára csak az újságírók igyekeznek napirenden tartani. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón a lehallgatási ügyet egyenesen hisztériának titulálta és hozzátette, a kormányülésen nem is került szóba lehallgatási botrány, ami mindössze 15 percig tartott és csak a népszavazási kezdeményezésről kerül szó.

Nem segít az ügy napirenden tartásán az sem, hogy az adatvédelmi biztos, Péterfalvi Attila éppen szabadságát tölti egészen augusztus 3-ig, így egy esetleges kivizsgálás is csak ezt követően kezdődhet meg. Szintén hátrány, hogy mire eddig eljutunk, már az előválasztás kapujában leszünk, így a fókusz alapból a körzetek és pártok kampányaira irányul.

Jó hír viszont, hogy összehívásra került a Nemzetbiztonsági bizottsági ülés, amit vélhetően a Fidesz-KDNP képviselői bojkottálni fognak. A kérdés, hogy ennek híre elegendő lesz-e ahhoz, hogy a lehallgatási botrány napirenden maradjon és az ügyben később érdemi előrelépés történhessen és napvilágot láthassanak hivatalos formában is azok az információk, melyet a Direkt36 újságírói eddig feltártak.

Arról, hogy mi is ez a Pegasus, arról itt tudod elolvasni összefoglalócikkünket.