Ezek lesznek a nemzeti konzultáció kérdései

Magyarország Kormánya Facebook-oldalára töltötte fel a kérdőívet, melyet majd megkap az egész ország.

A járvány utáni életről kérdezi a magyar kormány a népet. Ezügyben indít majd nemzeti konzultációt, melyet augusztus 25-ig küldhetünk vissza kitöltve, de akár üresen is esetleg összefirkálva.

A kérdőívben nem igazán van kifejtési lehetőség, de még egy esetleges harmadik választási opció sem. „Mellettünk vagy, vagy ellenünk” – jellegű irányított kérdésekre költ a kormány tízmillárdot.

Akár még értelme is lehetne, de nincs

Miért mondom, hogy irányítottak a kérdések? Vegyük példaként a 6-s pontot, mely a hitelmoratórium kérdését feszegeti. Így szól:

„Vannak, akik szerint a hitelmoratóriumot 2021 szeptemberétől jövő év júliusáig meg kell hosszabbítani, hogy azok a családok és vállalkozások, melyek rászorulnak, továbbra is felmentést kapjanak a hitel visszafizetése alól. A bankok szerint erre nincs szükség, a hitelmoratóriumot meg kell szüntetni, és mindenkinek törlesztenie kell. ÖN MIT GONDOL?”

Ebben a kérdésben egyetlen oldalnak az érvrendszerét mutatja meg a kérdés. A „bankok„at nevezi meg az ellenvélemény birtokosaiként. Mint egy csoportot, akik egy kalap alá vehetőek. A „bankok” egyébként kiváló ellenségkép, a kapitalizmus egyik fő jelképe, akikről köztudott, hogy sok pénzük van. A kérdés általánosítja ezeket az intézményeket és egy betűben sem említi meg az ő oldalukat, nem hoz fel érvet a saját állításával szemben. Persze politikailag korrektek, hiszen a „Vannak akik” jelzővel (mely a kérdőív kérdéseinek felét teszi ki) úgy csinálnak, mintha nem saját magukról beszélnének, mintha ez nem a saját véleményük lenne.

A másik „kedvencem” a konzultációból, az első kérdés, mely több másikra is jellemzően kommunikál. Így szól:

Vannak, akik szerint a járvány után a világ sok tekintetben megváltozott, egy veszélyesebb korszak kezdődött. Magyarországot meg kell erősíteni, hogy meg tudjon felelni az új kihívásoknak. Mások szerint minden újra olyan lesz, mint a járvány előtt, így nincs erre szükség. „Vannak, akik azt mondják, Magyarország megerősítését a minimálbér megemelésével kell kezdeni. A minimálbért 200 ezer forintra kell emelni, mert ez is biztosítja, hogy a gazdasági növekedésből ne csak a vállalatok, hanem a magyar emberek is részesüljenek. Mások szerint erre nincs szükség. ÖN MIT GONDOL?

Először is a jó öreg „Vannak, akik” mellett itt sem lehet elmenni, de azért ennél jobban zavar más. Az, hogy egy olyan teljesen nyilvánvalóan egyértelmű kérdést tesz fel, mely gyakorlatilag nem is vélemény tárgyát képezi. Számos kutató, virológus, tudós megmondta, hogy sohasem lesz ugyanaz a világunk, mint korábban volt. Olyan,mintha azt kérdezné, hogy: „Ön tudta, hogy koronavírus járvány volt?” Legalább a 2018-as választásokra jellemző „Tudta?” felirat is visszatérhetett volna.

Az elmaradhatatlan Gyurcsány, Soros és Brüsszel

A hetes és nyolcas kérdésben előrevetíti, hogy „Brüsszel” mennyire gondosz és erőszakos lesz a járvány után Magyarországgal szemben. Olyasmit állít tényként, ami még meg sem történt. A kilencedikben újra találkozhatunk Soros György nevével is. A konzultáció szerint nemzetközi támadás érte Magyarországot. A negyedik kérdés pedig a Gyurcsány-korszak demonizációját folytatja.

Íme, a konzultáció mindkét oldala: