„A lezárások ideje alatt is dolgoztunk, számolva azzal, hogy esetleg nem lesz értelme.”

2021 nyarán végre kitárhatta kapuit néhány fesztivál Magyarországon. Ez persze nem azt jelenti, hogy automatikusan heyreállt az előadóművészek élete. A fesztiválok szervezőinek nem kis kockázatot jelentett, hogy a saját rendezvényeiket megszervezzék.

A Music Hungary Szövetségnek számos kísérlete, próbálkozása volt arra, hogy a zenei szektort a koronavírus járványból valahogyan kisegítse. Írásos megkeresésünkre a szövetség elmondta, hogy jelenleg két témával foglalkoznak nagyon:

„Ez a koncert- és fesztiváljegyek áfájának 5%-osra csökkentése (erről itt található egy rövid összefoglaló), illetve szintén kiemelt téma, hogy a nyitás ellenére sajnos nagyon nagy bajok vannak: a vidéki klubok az alacsony átoltottság miatt 10-20%-os kihasználtsággal üzemelnek, sokan újra be is zártak, de még a fővárosi szabadtéri helyek (pl. Park, Kobuci) is bajban vannak sok koncerttel. A Tixa ugyanezt a tapasztalatot erősítette meg a napokban.” – írta válaszában a szövetség.

Feszitválszervezőket is felkerestünk, mivel a kérdés továbbra is fenn állt: hogyan lehetett úgy fesztiválokat szervezni, hogy nem lehetett tudni, lehetnek-e egyáltalán ilyen rendezvények? A Campus fesztivál programigazgatója, Süli Adrás és Oszkó-Jakab Natália a Művészetek Völgye általános igazgatója válaszoltak cikkünk megjelenéséig.

Állandó bizonytalanság kíséri a munkánkat

Az idei fesztiválszezont össze lehet-e hasonlítani a korábbi évek nyaraival, vagy egészen máshogyan kellett most egy szervezőnek dolgoznia, mint a koronavírust megelőző időszakban?

Süli András: Semmiképp nem ugyanolyan. Olyan tényezők épültek bele az életünkbe és a munkánkba, amelyekkel korábban egyáltalán nem is számoltunk. A legfőbb faktor az állandó bizonytalanság, amely a munkánkat kíséri. Ezen kívül olyan dolgokra, faktorokra kell odafigyelnünk a szervezés során, amelyekre nem volt még példa. Ami a legkomolyabb nehézséget jelenti most, hogy a szokásosnál sokkal rövidebb időnk maradt kampányra, a fesztivál kommunikálására, hírének eljuttatására.

Oszkó-Jakab Natália: Próbáltunk ugyanúgy szervezni mindent, de arra fel kellett készülnünk, hogy lehet, hogy sokminden nem valósul meg. Egyrészt lelkiekben, másrészt konkrét tervek szintjén is számolnunk kellett B, C, D megoldásokkal. Mindent nagyon alaposan előkészítettünk, hogy tudjunk gyorsan és rugalmasan reagálni a fesztivál időpontjában aktuális helyzetre és a lehető legtöbbet tudjuk kihozni abból, megőrizve a Művészetek Völgyétől megszokott nívót és hangulatot.

Az idő kevés lett volna

Korábban (kockázatot vállalva) kezdtétek-e el szervezni a fesztivált, vagy csak akkor, amikor már biztosan lehetett tudni, hogy lehet ilyen jellegű rendezvényeket tartani? Ha utóbbi, akkor partnerek voltak-e ebben a fellépők, tudva, hogy a szervezésnek utolsó utáni pillanatra maradt a munka neheze?

Süli András: Természetesen annyi idő alatt egy 200 fellépőt és 14 programhelyszínt felvonultató fesztivált nem lehetett volna összehozni, amennyi az enyhítések bejelentése óta eltelt. A lezárások ideje alatt is dolgoztunk, számolva azzal, hogy esetleg nem lesz értelme. A program összes fontosabb pontja már megvolt, így vágtunk neki május végén a finomhangolásnak. Természetesen a fellépők is megszokták, hogy nagyfokú rugalmasságra van szükség mindenkitől ebben az időszakban.

Oszkó-Jakab Natália: A Művészetek Völgye szervezése egy teljes évet lefed. 1800 programunk van 40 helyszínen, ez rengeteg előadót, különböző technikai- és eszközigényeket jelent, nem lehet az utolsó pillanatban nekikezdeni. A fellépők természetesen abszolút partnereink voltak és azzal, hogy mi már ősztől szerveződtünk, felkértük az előadókat, tudtunk nekik egy biztos pontot mutatni a nyárra, számolhattak azzal, hogy ha a járványhelyzet engedi, Művészetek Völgye biztosan lesz. Hosszú évek óta dolgozunk a hazai kulturális élet szereplőivel, szerintem nincs olyan, aki az elmúlt harminc fesztivál alatt ne járt volna nálunk, bízunk egymásban, közösek a céljaink.

„Nem szeretnénk magasabb tiszteletdíjakat fizetni”

A zenekaroknak az utóbbi időben nagyon kevés pénz jutott, tekintettel arra, hogy a koncertek kiestek. Ez meglátszik-e azon, hogy mennyit kérnek a fesztiválon való fellépésért, tehát többe kerül-e egy zenekart leszervezni egy 2021-es fesztiválra, mint azelőtt?

Süli András: Nem tudok ezen a fronton egységes trendekről beszámolni. Mi számos kérdésben igyekeztünk rugalmasak lenni és segíteni a zenekarokat, de ugyanakkor jeleztük, hogy a bizonytalan körülmények között mi is jelentős kockázatot vállalunk a fesztivál megszervezésével, ezért nem szeretnénk magasabb tiszteletdíjakat fizetni annál, amit a zenekarok ismertsége, keresettsége indokol.

Oszkó-Jakab Natália: Nálunk a szokásos, egyik évről a másikra érzékelhető áremelkedés volt meg, a normál emelkedések mértéke szerint. Senki nem kérte az előző tiszteletetdíjának a többszörösét, vagy inkább akár a felét a pandémia hatására, vagyis nincs nagy eltérés egyik irányba sem emiatt.

„Jó lett volna, ha hamarabb tudjuk, milyen szabályozás vár ránk”

A Music Hungary Szövetség elmondása szerint a tervezhetőség kérése „üres fülekre talált”. Ebből ti mit tapasztaltatok?

Süli András: Egy sosem látott járványhelyzet mindenkinek feladja a leckét döntéshozóktól szervezőkig, vendéglátósoktól háttérmunkásokig. Nyilván jó lett volna, ha hamarabb tudjuk, milyen szabályozás vár ránk a nyáron, de a másik oldalon mindenképp pozitívum, hogy vannak törekvések a szakmai szereplők megsegítésére, az újraindulás megkönnyítésére.

Oszkó-Jakab Natália: Szerencsére a Művészetek Völgye fesztivál sok szempontból kiemelt segítséget kap, így mi nem panaszkodhatunk, de tudjuk, hogy sokan tudnak kevésbé tervezni idén, de ez a jegybevétel mértékének bizonytalansága miatt is van a legfőképp.

„A 2020-as évet mindannyian megsínylettük”

Idén volt olyan fesztiválszervezés, akik a védettségi igazolvány feltétele miatt nem tartották meg rendezvényüket. Biztosan hallottatok a Rockmaraton döntéséről. Bár Metal Factory néven gyakorlatilag ugyanaz a fesztivál meg lesz tartva, ettől függetlenül mi a véleményetek erről, mint fesztiválszervezők?

Süli András: Azt gondolom, hogy a színtér valamennyi szereplője az összes tényezőt mérlegelve, autonóm módon hozta meg a döntését a hozzá köthető fesztivál vagy fesztiválok idei sorsáról. Mi kezdettől fogva úgy készültünk, hogy ha egyáltalán lehetséges megnyitni idén a fesztivál kapuit, akkor oda védettségi igazolvány kell majd. Messze nem csak a fesztiválok miatt tartjuk ezt fontosnak, hiszünk abban, hogy a védőoltásoknak köszönhetően talán már nem kell többször majd teljesen behúzni a féket a koncertek világában, a zenei- és rendezvényes szektorban.

Oszkó-Jakab Natália: Ahogy fent említettem, nekünk szempont volt a szervezésnél, hogy a fellépőknek, művészeknek egy biztos pont lehessünk a nyáron. A 2020-as évet mindannyian megsínylettük. A zenészek, művészek szinte fellépés nélküli évet zártak és a visszajelzések alapján azt láttuk, hogy a közönségünk is szomjazik a kulturális együttlétre, programokra. Fontos lépésnek tartjuk, hogy ha bizonyos korlátozásokkal is, de meg tudjuk tartani a Művészetek Völgyét és reméljük, hogy hamarosan teljesen magunk mögött tudhatjuk ezt a nehéz időszakot. A közönségünk szerencsére megértő a védettségi igazolás bevezetése felé, így nálunk ez nem okozott fejtörést, így július 23. és augusztus 1. között sokakkal tudunk ünnepelni a 30. Művészetek Völgye fesztiválon. 🙂

A Campus és a Művészetek Völgye fesztiválok

A Campus fesztivál (07.21 – 07.25.) programjáról itt olvashattok, jegyeket, pedig itt tudtok vásárolni.

A Művészetek Völgye (07.23. – 08.01.) programjai közül itt válogathattok, jegyeket pedig itt tudtok vásárolni.