Több tízezer elefánt eshet áldozatul egy afrikai olajmezőnek

A Namíbia és Botswana területén húzódó lehetséges új olajmező afrikai elefántok tízezreit fenyegetné. Az olajmező tovább pusztítaná a regionális ökoszisztémát és az élővilágot, valamint a helyi közösségeket is.

Az elmúlt évben így is számos olyan rejtélyes elefánt haláleset történt, melynek konkrét okára a mai napig nem jöttek rá a kutatók. Csak feltételezik, hogy a magas pusztulási rátának nagy valószínűséggel köze lehet víztározókban elszaporodó mérgező algákhoz. Az olajmezők tervei viszont eddig nem látott mértékben jelentenének veszélyt az afrikai elefántok populációjára.

A namíbiai kormány szerint ezek a kutak nem lennének a környezet szempontjából veszélyeztetett vagy érzékeny területen, azaz nem lennének nagy behatással a vadon élő állatokra. A ReconAfrica becslései szerint a 60-120 milliárd hordónyi olajkészlet, dollármilliókat jelentene a helyi gazdaság számára.

Mindez szemben áll a tudósok, a környezetvédők és a helyi közösségek álláspontjával, mivel szerintük ez a projekt veszélyeztetheti a kritikus vízellátást és a botswanai Okavango-deltát , amely egy hatalmas érintetlen pusztaság és a világörökség része is – írja a The Guardian.

Ennek a folyamatnak minden eleme – az új utaktól a fúróhelyekig, a finomítóktól a terminálokig – pusztítja az ökoszisztémát és a helyi közösségeket is, amelyek gazdálkodása és halászata függ ettől – mondta Nnimmo Bassey, a Health of Mother Earth Foundation igazgatója Oilwatch Afrika elnöke.

Alles hozzátette

a felderítő munkákból származó rezgések köztudottan zavarják az elefántokat, és az építkezés, az utak és a forgalom növekedése nemcsak elűzné az állatokat, hanem az orvvadászok számára is megnyitná a környéket.

Szakértők szerint az ilyen mennyiségben történő fosszilis tüzelőanyag kitermelése katasztrofális környezeti és éghajlati következményekkel járhat, továbbá így esélytelen, hogy a világ 2050-re elérje karbonsemlegességgel kapcsolatos terveit.

A namíbiai kormány álláspontja szerint pedig a nyugati államoknak, akik az ő természeti erőforrásaik kizsákmányolásával gazdagodtak meg, nincs joguk Namíbiát megakadályozni ugyanebben.

Bassey szerint azonban az olaj kitermelése nem hozna jólétet a namíbiaiak számára. Továbbá azt is hozzátette, hogy az éghajlati változások katasztófába torkollásának megakadályozása érdekében az elkövetkező évtizedben az egész világnak el kell felejtenie a fosszilis tüzelőanyagoktól.

(The Guardian)