Már három gyermeket vállalhatnak a kínai párok

A születések drámai csökkenése miatt Kína bejelentette, hogy a párok mostantól akár három gyermeket is vállalhatnak már.

A Kínában vitatott egygyermekes politika 35 éve van jelen, mindez eredetileg a lakosság robbanásszerű növekedésének megállítására szolgált kezdetekben. Azóta viszont sok párt riasztottak el a gyermeknevelés magas költségei és a nők megkülönböztetése az országban. A kétgyermekes korlát ebből kifolyólag nem eredményezte a születések számának tartós növekedését.

A The Guardian szerint a papíron a jelenlegi kétgyermekes politika értelmében a pároknak „szociális támogatási bírságot” kell fizetniük harmadik gyermekükért. Az összeget a helyi önkormányzatok határozzák meg, az adminisztrációs díj pedig az egy főre eső rendelkezésre álló jövedelem tízszeresét teszi ki. Egyesek szerint azonban ennek a politikának a végrehajtása az ország különböző részein eltérő.

Yafu, Guangzhou független demográfus szerint ez a bejelentés aligha fogja megfordítani ezt a fennálló tendenciát.

 „Lehet, hogy a lazítás nem ér el akkora eredményt, mint amekkorát a hatóságok elvártak volna. Manapság túl költséges gyermeket nevelni, továbbá Kínában a lakhatás sem olcsó”

– mondta.

Egy magát munkásosztályba soroló feminista nő azt nyilatkozta a The Guardiannek, hogy nem vállal gyermeket, mivel magas a megélhetés költsége, az állami gyermekgondozás ritka, továbbá a munkahelyek diszkriminatívak tekintve, hogy nem veszik figyelembe, hogy mit jelent egy nőnek a gyermekvállalás, akár a karrierje, akár a teste, akár az anyasága szempontjából egyaránt. Úgy gondolja, hogyha a kormány igazán akarná ösztönözni a születések számát, az lenne a feladatuk, hogy kényelmesebb életkörülményeket biztosítsanak.

(The Guardian)