TikTok trend miatt hagyják magukra a kiskacsákat

Egy TikTokos trend miatt többszáz kiskacsát hagytak magukra Írországban a fiatalok.

Rengeteg ilyen furcsa trenddel találkoztunk már, ami a TikTok platformján vált populárissá és ha pillanatnyilag is, de belopta magát a köztudatba. Most sajnos a kiskacsák estek áldozatául ennek a hírtelen felkapott és eldobott hírnévnek.

A tizenévesek a likevadászat miatt vásárolták az utcai árusoktól a kismadarakat pár euroérrt, majd miután rájöttek, hogy milyen felelőséggel és feladat igénye van az állatnak lemondtak róluk, így többszáz kiskacsa végezte az állatjólléti szervezeteknél.

A dublini állatkínzás megelőzésével foglalkozó társaság (DSPCA) olyan emberektől kezdett hívásokat fogadni, akiknek gyermekei hazajöttek, miután egyetlen kiskacsát vettek az utcán. Egy hét alatt a jótékonysági szervezet több mint 90 kiskacsát fogadott be, és hasonló jelentések érkeztek az ország más részein is – írja az Euronews.

Persze nagyon cuki tartalom ezeknek az állatoknak az első etetéséről és fürdetéséről rövid videót készíteni, ami akár több százezer kedvelést is eredményezhet de nem elhanyagolható, hogy ezekkel az kisállatok komoly felelősség is járnak.

Az Euronews értesülése szerint a közösségi média alkalmazásban több mint 285 millió videó van a kiskacsák hashtag alatt.

Kőkemény állatkínzásba is fajulhat:

  • Elsőre ártalmatlannak tűnhet, de komoly állatjóléti problémák merülnek fel:
  • A kiskacsa tollai négyhetes korukig nem teljesen vízállóak, ezért ha egy újonnan kikelt kiskacsát veszel és a fürdőbe teszed, elsüllyed.
  • Ha egy újszülött megfázik, fennáll annak a kockázata, hogy tüdőgyulladást kap, ami megölheti, hacsak nem helyezi hőforrás alá.
  • 15 évig is élhetnek, ez tehát egy hosszútávú befektetés.
  • A szabadon engedett egyedüli kiskacsa szinte biztosan elpusztul

Szerencsére a megmentett kiskacsák jól vannak. A DSPCA szerint sok kiskacsa gondozása nem sokkal nehezebb, mint az egyik gondozása. Ha sokan vannak, nyájként mozognak és segítenek melegen tartani egymást.

A fő probléma most az, hogy új otthonokat találni nekik továbbá rehabilitálni kell a vad példányokat, akiket aztán komoly munka után lehet csak visszaengedni a vadonba. 

(Euronews)