LMP: ne épülhessenek veszélyes üzemek lakóterületek közelében!

Az LMP egy törvényjavaslatot nyújtott be, amely korlátozná, hogy „veszélyes” üzemek (például akkumlátorgyár) ne épülhessenek meg lakóterületen, illetve lakóterülettől csak 5-7 kilométeres távolságra. Emellett azt is javasolták, hogy az ilyen beruházásokat ne lehessen úgy elindítani, hogy arról az érintett lakosságot nem kérdezték meg.

Schmuck Erzsébet felidézte, hogy a kormány a magyar ipar húzóágazatává tette az autógyártást, amiben az elmúlt években paradigmaváltás történt. Ennek az lett a hatása, hogy az elektromos jármúvek miatt megnőtt az igény az akkumlátor gyártás és újrahasznosítása iránt. Viszont ez veszélyes tevékenységnek minősül.

Viszont nagyon nem mindegy, hogy ezeket a veszélyes üzemeket hová telepítik.

Hangsúlyozta az LMP társelnöke.

Az ilyen üzemeket a kormány a különleges gazdasági övezet kategóriájába sorolta. Az ilyen beruházásokról viszont nem éresítik időben az embereket, amivel az emberek jogai sérülnek. És ezekről nem is készül megfelelő hatásvizsgálat, tette hozzá Schmuck Erzsébet.

fotó: Pitz Dániel/Jövő TV

Az LMP ezért nyújtotta be az országgyűlésnek a fent említett javaslatot.

Tetlák Örs, Érd alpolgármestere közölte, hogy a kormány Iváncsán és a vele összeérő településeken készül hasonló üzemek létesítésére.

Iváncsán jelen pillanatban a magyar állam törénetének legnagyobb állami támogatását felvevő akkumlátoripari beruházása vette kezdetét.

Tetlák elmondta, hogy a gyár tervezett területe nagyjából megegyezik az alig 3 ezer fős Iváncsa területével, és a legközelebbi lakóházak 50-100 méter távolságra lennének a beruházás területétől.

Tetlák Örs, LMP
fotó: Pitz Dániel/Jövő TV

Az alpolgármester megemlítette Tárnokot és Sóskútot is, ahol egy hasonló elektronikai üzem épült. Ezt az üzemet két ütemben készítenék el. A második ütemben lenne szerepe akkumlátoripari oldószer újrahasznosító megépítése, amely viszont óriási problémákat okozhat a környéken lakóknak.