Minden, amit nem tudhattál az új kullancs fajokról

Az elmúlt években hazánkban és Európában egyaránt megjelent 2 invazív kullancs faj. Viszont más vérszívó ízeltlábúak is megjelentek Eurpában, a szúnyogokból is megjelent 3 nem őshonos nálunk. Ezen a héten Földvári Gáborral, az Ökológiai Kutatóközpont parazitológusával beszélgettünk többi között az „új” kullancsfajtákról, mikről lehet őket felismerni és miket tehetünk a kullancsok ellen általánosságban.

Földvári Gábor elmondta, hogy az új fajok megjelenése óta a közösségi tudomány (citizen science) jegyében létrehozoták a Kullancsfigyelő holnapot, ahol a beérkező lakossági információk felhasználásával monitorozzák az Európában is egyre gyakrabban előforduló, emberre veszélyes faj hazai jelenlétét.

Többi között megtuduk, hogy a vándorlásuk a kílmaváltozás eredménye. Ez az Európát is érintő folyamat már tart egy ideje, viszont hatásait és a mértékét nehezen lehet megjósolni. Ennek egyik következménye a Hyalomma kullancsok megjelenése. Ezek az eredetileg Magyarországtól délebbre őshonos kullancsok többféle veszélyes kórokozót képesek hordozni és terjeszteni, köztük a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust.

A Hyalommák a hazánkban élő kullancsokhoz hasonlóan vérszívás útján táplálkoznak. Ezek a kullancsok nem csak az emberre, de az állatkora is veszélyes lehet. Gyakran élősködnek lovon, szarvasmarhán, de előfordulnak kisebb testű állatokon is. Ez a csoport több tulajdonságában is eltér a Magyarországon megszokott kullancsoktól: ilyen például a nagyobb testméret, valamint a sávozott láb.