Május 9-e az Európa-nap, az európai béke és egység ünnepe

A minden évben megrendezett Európa-nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe. Ezen a napon a történelmi jelentőségű „Schuman-nyilatkozat” évfordulóját ünnepeljük.

Régebben ezen a napon több ország, több városában kisebb-nagyobb általában zenés rendezvényeket tartottak, de ezt idén sajnos nem várhatjuk (még) el.

A koronavírus-járvány miatt az EU virtuálisan rendezi meg az Európa-napot, amelynek célja, hogy az európaiak és a világ más részén élők jobban megismerjék az EU-t. Azokban az országokban, ahol az egészségügyi körülmények ezt lehetővé teszik, helyszíni és vegyes rendezvényekre, továbbá látogatásokra is sor kerül. 

Itthon is csak online rendezvényeket tudunk megtekintetni, méghozzá az Európa Pont Facebook oldalán. A rendezvény 10.00–21.15-ig tart, és ezekre számíthatunk a nap folyamán:

PROGRAM

  • 10:00 – Megnyitó
  • 10:15 – Kaláka gyerekkoncert
  • 11:00 – Európa jövője: Kultúra otthonról? Beszélgetés a kultúra digitalizációjáról. Résztvevők: Káel Csaba (igazgató, Müpa); Mácsai Pál (igazgató, Örkény Színház); Navracsics Tibor (politológus, egyetemi docens, az Európai Bizottság volt biztosa), Székely Kriszta (rendező, Katona József Színház)
  • 17:00 – Danny és Béla mesekoncertje
  • 17:30 – Sorsolás
  • 17:40 – Mautner Zsófi főzőshow
  • 18:45 – Európa jövője: Hulladékmentes háztartások? Beszélgetés a körkörös gazdaságra történő átállásról. Résztvevők: Bauer Zsolt (Climate Reality Project); Horváth Bálint (a Holland Nagykövetség regionális körforgásos gazdasági szakértője); Tóth Andi (blogger)
  • 20:00 – Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra

Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között.

Schuman új európai intézmény felállítását szorgalmazta abból a célból, hogy az összefogja és irányítsa a kontinens országainak szén- és acéltermelését. Az intézményt létrehozó szerződés aláírására egy évvel később került sor. A mai Európai Unió kialakulását a Schuman-javaslattól számítjuk.