Így alakíts ki beporzóbarát kertet!

Az már mindenkinek egyértelmű lehet, hogy a méhek az egyik legfontosabb rovarok a Földön és az elmúlt években veszélybe kerültek. Ezért lehet aggódni, nem foglalkozni vele, de tenni is lehet ellen. Főleg akkor, ha rendelkezünk kerttel. A Magház Blog összegyűjtött 10 tippet, hogy miként alakíthatjuk ki beporzóbaráttá a kertünket, hogy ezzel is segítsünk a méheknek, a természetnek és nem utolsó sorban magunknak:

  1. A veteményesbe a zöldségek közé mindig vess, ültess beporzóbarát növényeket, például körömvirágot, borágót, büdöskét, napraforgót, rézvirágot vagy pillangóvirágot. Az évelő kertrészekbe telepíthetsz mályvát, őszirózsát vagy boglárkaféléket. 
  2. A fűszerkertben hagyd felvirágozni a növényeket. A beporzók nagyon kedvelik a zsálya, a menta, a bazsalikom, a levendula, a kapor, a koriander, az édeskömény és a hagymafélék virágait. 
  3. Ültess ehető virágokat, borágót, körömvirágot, dáliát, rózsaféléket, sásliliomot. Ezek nem csak a salátákat dobják fel, de szárnyas barátaink is örülni fognak neki!
  4. Spórolj kicsit a gazolással! Koratavasszal az árvacsalán, később a pitypang, a tyúkhúr, a vadmurok, a mezei katáng,a  cickafark vagy éppen a mezei zsálya jó tápnövényei a beporzóknak; kaszáláskor, gazoláskor hagyj meg nekik virágzó foltokat. 
  5. Amennyiben van lehetőséged évelőket telepíteni, válassz beporzóbarát fákat és bokrokat. Ezek közé tartozik például a hárs, a kecskerágó, a som, a bodza, a gyepűrózsa, a vadalma vagy a vadkörte.
  6. Engedj egy kis vadont a kertedbe! Alakíts ki természetközeli élőhelyeket ahol elhagyod a a bolygatást. Az ágakból, gallyakból összekészített kupacok például telelő és fészkelő helyként szolgálhatnak a beporzóknak. 
  7. Telepíts rovarhotelt! Ennek elkészítése remek barkácsprogram és városi körülmények között is segíti a hasznos rovarok megtelepedését és megfigyelését. 
  8. Dobd el az ásót, csökkentsd a talajbolygatás mértékét! A talajforgatás-mentes kertművelés nem csak az egészséges talajélet záloga, hanem a földben fészkelő beporzók védelmét is szolgálja. 
  9. Ne használj rovarirtó szereket a kertben! Még a bio-engedélyezett szerek is árthatnak a beporzóknak. Ezek helyett használj feromon csapdákat, riasztónövényeket vagy fizikai védelmet; kisebb kertekben gyérítsd kézzel a kártevőket és segítsd a  természetes ellenségek megtelepedését. 
  10. A kerttervezés során vedd figyelembe a szezonalitást, hogy lehetőleg koratavasztól őszig legyenek beporzóbarát növények a kertedben!

Úgyis itt a jó idő és ha már nekiállunk rendbe rakni a kertet a fent említett tippekből próbljunk meg megvalósítani egy-kettőt!