Momentum: Legyen ingyenes az első diploma mindenki számára

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje, Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő és a Momentum képviselőjelöltje és Tóth Endre, a Momentum oktatáspolitikusa és elnökségi tagja közös sajtótájékoztatót tartott a magyar felsőoktatás helyzetéről és a Momentum oktatással kapcsolatos terveiről kedden a Corvinus Egyetem Fővám téri kampusza előtt.

Fekete-Győr András először is nagyon sok sikert kívánt az érettségizőknek.

Ezután kijelentette, hogy

az esélyegyenlőség jegyében a Momentum azt szeretné elérni, hogy az első diploma ingyenes legyen.

Ez mindenkire vonatkozna, mert szerintük egy fejlett nyugati országnak ez a kulcsa.

Elmondta, hogy körülbelül 20-25 milliárd forintba kerülne ez a kezdeményezés, összehasonlítva pedig a kormány 540 milliárd forintot fordítana a kínai Fudan Egyetemre.

Ezután Szabó Szabolcs indokolta meg, hogy miért fontos az első diploma ingyenessége itthon. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt 10 évben jelentősen (körülbelül 35 – 40 ezerrel) csökkent a nappali képzésben részt vevők száma. Szerinte ennek valójában nem demográfiai okai vannak, hiszen a Magyar Tudományos Akadémia kutatásai alapján is itt arról van szó, hogy egyre többen inkább külföldi felsőoktatási intézmény választanak. Ezen kívül rengeteg olyan család van ma Magyarországon, akik nem tudják megfinanszírozni az egyetemi képzés költségét.

Jelenleg a hallgatók 2/3-a tanul állami finanszírozásban, az 1/3-a fizet az első diplomáért is, ez nagyjából 10-15 ezer ember. Az első ingyenes diplomával ez a különbözet ki lenne egyenlítve.

Szabó Szabolcs elmondta, hogy más európai országokhoz képest is jelentősen le vagyunk maradva a diplomások számában, ebben is segítene az első ingyenes diploma.

“A Fidesz tudatosan szűkíti le az egyetemre való bekerülést, úgyhogy ezt valószínűleg a kormányváltás után nekünk kell majd megtenni.”

-jegyezte meg,

Szerinte a diplomások és a szakmunkások számát egyszerre kellene növelni, és ezen kívül rendes fizetést kellene biztosítani az oktatóknak.

Tóth Endre kifejtette, hogy a felsőoktatásban résztvevők számának csökkenésének okai már a közoktatásban rejlenek, hiszen szerinte a PISA mérésnél Magyarországon számít az egyik legjobban a családi háttér a teszteredményeknél. Szerinte Finnország jó példa lehetne, ahol minden iskola hasonló színvonalat nyújt és nem határozza meg egy gyermek jövőjét, hogy milyen családba születik, milyen iskolába nyer felvételt.

A Momentum azért küzd, hogy mindenhol azonos színvonalon tanulhassanak a gyermekek a családi hátterüktől függetlenül, éppen ezért szükség van a nyugati jó példákra, mint a Finnországban bevett gyakorlat.

Elmondta, hogy Finnországban a pedagógusi hivatás az egyik legvonzóbb hivatásnak számít, és hatalmas szűréssel jár, ellenben itthon egyre elöregedő a tanár szakma, és a pedagógusok megalázó fizetéseket kapnak a kormánytól.

Hozzátette, hogy az Orbán-kormány nemcsak nem fejlesztette és nem oldotta meg a problémákat, hanem további kárt is okozott, amikor negligálta a szakma véleményét.

Fekete-Győr András a sajtótájékoztató végén még elmondta, hogy a Momentum a finn típusú oktatási rendszerért és az ingyenes első diplomáért fog dolgozni a jövőben.

Fotó: Pásztor Csaba/Jövő TV

Kövess minket a közösségi médiában!

38,000követőTetszik
900követőkövető
4,000feliratkozóFeliratkozás

Korábbi híreink

Manhalter: “Nem hiszem, hogy a Fudan építése elkezdődik 2022-ig, de a szerződés az új kormányt is kötelezi”

A Fudan Egyetem ügyéről szóló népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban kérdeztük Manhalter Dánielt, a DK ferencvárosi és józsefvárosi országgyűlési képviselő-jelöltjét, illetve az ellenzéki összefogás pártjait.

Leginkább az újautó-piacot viselte meg a járvány – INTERJÚ

Interjút készítettünk Halász Bertalannal, a Jóautók.hu vezérigazgatójával arról, hogy hogyan befolyásolta a járvány az itthoni használtautó-vásárlást.
00:05:28

Mi lesz veled Csobaj-bánya?

Csobaj-Bánya Budapest 16. kerületében, Cinkotán található. A sok éve sóderbányának használt területet a természet már részben visszavette, a kerületi lakosok számára pedig egy tökéletes...