Passzívház – az energiatakarékos otthon

Ránézésre egy épületről egy átlag ember nem tudja megmondani, hogy passzívház-e vagy sem. Azonban sok kritériumnak kell megfelelnie, hogy ezt a minősítést megkapja egy létesítmény.

A „passzívház” egy minősítési rendszer, melyet olyan épületek kaphatnak meg, melyek az alacsony energiafogyasztást bizonyító tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Definíció szerint a passzívház: olyan építmény, amelyben a kellemes hőmérséklet fenntartása kivitelezhető kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő felhasználása nélkül.

Jelenleg energetikai szempontból ez a leginkább hatékony építészeti megoldás. Az ilyen épületek kialakítása, illetve a minősítés beszerzése ugyan költséges, a hasonló házak megépítése viszont hosszú távon rendkívül kifizetődő.

Mitől működik?

Egy passzívház ma már 90 százalékkal is csökkentheti az energiahasználatot. Fontos, hogy a falak vastagon hőszigeteltek legyenek. A fejlett légzárókra és egyéb szerkezetekre van szükség. A formatervezés és az épület megfelelő tájolása is kulcsfontosságú. A karbonsemleges épületekre a hatékony kialakítás mellett a saját energiatermelés is elmondható, ami rendkívül környezet- és energiakímélő. Ehhez megújuló erőforrásokat alkalmaznak. A feleslegesen kitermelt energiát pedig vagy eltárolják későbbre, vagy felhasznáják.

Mivel az építéshez és a fenntartáshoz szükséges technológiák, például a napelemek egyre olcsóbbá válnak, a házak is egyre inkább hozzáférhetőek, és egyre gyorsabban hoznak hasznot tulajdonosaiknak. Az ilyen otthonok előnye továbbá, hogy szinte bármilyen régióban kialakíthatóak.

Mennyibe kerül?

Ha ingatlan vásárlásáról, vagy fejlesztéséről van szó, nem árulok el új dolgot azzal, hogy nagyon sok tényezős a válasz. Az ár függhet többek között:

  • a telektől minőségétő és jogkörétől,
  • az épület megrendelőjének elvárásaitól,
  • a betervezett szerkezetektől,
  • a kivitelező áraitól,
  • az építőanyag – és az ingatlan árak változásától.

Az Aktívpasszív Stúdió becslései szerint 2020-ban nagyjából bruttó 550.000 Ft-s négyzetméterára volt egy ilyen építkezésnek. Azonban kész házak vételekor ez az összeg akár a 15-szeresésre is ugorhat, koos.hu szerint. Az azonban ritka, hogy passzívházat eladásra szánnának. Ez azért is van, mert a költséghatékonysága egy hagyományos energiagazdálkodású építménnyel szemben összehasonlíthatatlanul megmutatkozik a fenntartási költségekben.

Németországban a jelentős számban megvalósult épületvolumen mellett a rendelkezésre álló tapasztalatok alapján ez a plusz valahol a 8-15%-os szint környékén van – a markánsan alacsonyabb üzemeltetési költségek miatt még így is – 15-20 éves távlatban – kisebb összráfordításról beszélhetünk. Ezen időtávon felül pedig már egyértelműen egy passzívház minősül a legolcsóbb megoldásnak. – írja a Holnapház