Milliárdokat szavaztak meg az egyetemi alapítványoknak

A Parlamentben mai nap folyamán 26 törvényjavaslatról kellett szavazni, amelyek között 11 egyetem alapítványi formára történő átalakítása is köztük volt. Amit persze meg is szavaztak.

A kormány már régóta tervezi azt, hogy az állami fenntartású egyetemek alapítványi fenntartásúak legyenek, mert szerintük az új modellben egy egyetem pénzügyi, munkavállalói és oktatási, kutatási autonómiáját erősítheti. Viszont ez az autonómia azért válik kérdésessé, mert az alapítványok kuratóriumi tagjait a kormány nevezi ki. És mindezt majdnem párton belülről.

Keresztes László Lóránt úgy fogalmazott a helyzetről még a szavazás előtt, hogy nem modellváltás történik, hanem az egyetemek, az egyetemi vagyon és döntéshozatal kiszervezése, és politikai irányítás alá helyezése.

És akkor mi lesz?

A mostani döntés szerint alapítványok működtetik a jövőben:

  • a Szegedi Tudományegyetemet a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány
  • a Debreceni Egyetemet a Gróf Tisza István Egyetemeért Alapítvány
  • A Pécsi Tudományegyetemet az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány
  • a Semmelweis Egyetemet az Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány
  • a Dunaújvárosi Egyetemet a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány
  • az Óbudai Egyetemet a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány
  • a Nyíregyházi Egyetemet a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány
  • a Budapesti Gazdasági Egyetemet a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány
  • a Magyar Táncművészeti Egyetemet a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány
  • a Testnevelési Egyetemet a Testnevelési Egyetemért Alapítvány

Az Eszterházy Károly Egyetem is átalakul, viszont nem alapítványi formába, hanem a katolikus egyházhoz kerül. A sárospataki főiskola, ami idén augusztusban indul, az egyből a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítványhoz került.

A modellváltások megszavazása miatt már nincs vidéken állami egyetem, és öt fővárosi állami egyetem maradt: ELTE, BME, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Zeneakadémia.

Ezeken kívűl létrehoztak további öt alapítványt is egyéb célokra.

Emellett megszavaztak egy olyan törvényt is, amellyel a hivatalban levő polgármesterek is kaphassanak fizetést az alapítványoktól. Ez például a kecskeméti fideszes polgármesternek havi plusz 1,6 millió forintos fizetést jelent. De Győr Fideszes polgármestere is hasonlóan jól járhat. Miskolc ellenzéki polgármesterét pedig Varga Judit hívta meg egy hasonló pozícióba.

Fotó:MTI/Balogh Zoltán