Hogy lett 4-5 száz radioaktív hordóbol most 4100?

Hamarosan 4100 hordónyi radioaktív hulladék utazik keresztül az országon

Püspökszilágyról heti 1-2 fuvarral visznek majd kis- és közepes intenzitású radioaktív hulladékot Bátaapátiba, hogy majd ott helyezzék el véglegesen. A tavalyi megállapodások értelmében csupán 400-500 hordónyi radioaktív hulladékról volt szó, most viszont már valahogy 4 100 darab 200 literes hordó lett belőle, összesen 820 m³ hulladék szerepel a Baranya Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi engedélyében.

A radioaktív hulladékot 95 fordulóval fogják majd szállítani hetente 1-2 alkalommal. Az útvonal részét képezi majd Vácnál az M2-es, Budapest mellett az M0-ás, Érdtől pedig az M6-os autópálya.

A püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) feladata a nem atomerőművi, kis- és közepes aktivitású intézményi eredetű hulladékok kezelése és tárolása. Ilyenek például a szennyezett szerszámok és védőruhák. Ilyen típusú radioaktív hulladékok már az 50-es évek óta keletkeznek Magyarországon.

„Az RHFT kültéri tárolóiban véglegesen 5040 m³ radioaktív hulladék helyezhető el, míg az üzemi épületben lévő átmeneti tárolókban mintegy 300 m³ hulladék átmeneti tárolására van lehetőség” a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK) leírása szerint.

A Püspökszilágy és Kisnémedi közé épített tárolóval kapcsolatban az Átlátszó szerint két éve merült fel, hogy az ottani, sok évtizedes hulladékot annak idején nem megfelelően dokumentálták. Emellett kiderült, hogy a hulladékok csomagolásával is lehetnek problémák: hivatalos dokumentumok támasztották alá, hogy korábban bizonyos hulladékokat egyszerű nejlonzsákokba tettek. Szintén hivatalos dokumentumok árulkodtak arról, hogy a tároló területén lévő megfigyelő-kutakban a 2000-es évek elejétől emelkedik a talajvíz trícium-szintje, és az utóbbi években magas radiokarbon-értékeket is mérnek az üzem területén. Mint írják, az országos szinten illetékes a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK) is elismeri, hogy

„hosszú távon előfordulhat olyan esemény, amely során a lakosság – például házépítés, útépítés – érintkezhet ezekkel az anyagokkal és a megengedettnél nagyobb dózisokat kaphat”

 – olvashatjuk a Greenfo oldalán is.

2017 óta az RHK három szakaszban teszi biztonságosabbá a püspökszilágyi tárolót. A Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóba (NRHT) kerülnek, azok a jelentős mennyiségű radioaktív hulladékok, melyeket a Biztonságnövelő Program részeként visznek majd Bátaapátiba.

(Átlátszó , Greenfo )