Kínában cenzúrázzák a Chloé Zhao Oscar-győzelméről szóló közösségi médiás posztokat

A 39 éves Zhao lett az első etnikailag sokszínű háttérrel rendelkező nő, aki megnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat a vasárnap este tartott 93. Oscar-gálán. Kínában azonban az erről szóló hírek módszeresen cenzúrázva vannak – írja a Sky News.

A nomádok földjének kínai-amerikai rendezője mind az adaptált forgatókönyvért, mind a rendezésért megkapta az Oscart. Utóbbi kategóriában ő volt a második nő, aki akinek sikerült győznie.

A győzelmet világszerte ünnepelték, kivéve a rendező születési helyén, Kínában, ahol törölték a győzelméről szóló közösségi média bejegyzéseket.

A kínai állami média egyik hírportálja – a CCTV vagy Xinhua – sem számolt be a hírről.

Egyedül a 14 millió követővel rendelkező Weibo Blog Watch osztott meg egy bejegyzést a hírről, ezt azonban néhány órával azután eltávolították, hogy hétfőn reggel közzétették.

A kínai felhasználók nem tudnak rákeresni a Zhao győzelméről szóló hashtagre, ahelyett ugyanis a következő hibaüzenetet kapják: „A vonatkozó törvények, rendeletek és irányelvek értelmében ez az oldal nem található.”

MTI/EPA/Pool/Chris Pizzello

A filmrajongók körében népszerű Douban alkalmazás betiltotta a filmre való rákeresés találatait, arra rákeresve ugyanezt a hibaüzenetet láthatjuk.

A felhasználók csak a rendező teljes kínai nevének beírásával láthatnak a Weibo oldalán egy hónappal korábbi, a gálához nem kapcsolódó találatokat, de az Oscar szóra keresve is csak a dél-koreai és amerikai nagykövetség posztjait lehet megtalálni a témában.

Zhao egyébként a díj átvételekor egy verset is elszavalt mandarin nyelven. A rendező Pekingen született, majd 14 éves korában költözött az Egyesült Államokba.

Márciusban egyébként már megnyerte a Golden Globe díját is, ami kisebb port kavart a közvéleményben. Többen azt kérdőjelezték meg a győzelme kapcsán, hogy vajon mennyire lehet őt kínainak nevezni tekintve, hogy Amerikában nőtt fel. Ezen kívül Zhao nem egyszer nyilvánosan kritizálta hazája politikai rendszerét, ez szintén heves nemtetszést váltott ki a kínai közbeszédben.

Kínában egyébként teljes mértékben korlátozza az internetet a Kínai Kommunista Párt, illetve olyan nyugati tulajdonban lévő platformok is teljesen le vannak tiltva, mint a Google, a Facebook vagy a Twitter.

Zhao Nomadland című filmjét, amely egy olyan nő történetét meséli el, aki férje elvesztése után hajléktalanná válik, április 23-án vetítették volna először Kínában, azonban egyelőre szó sem esik a premierről, a mozik pedig láthatóan nem készülnek semmilyen bemutatóval.

(Fotó: AMPAS/REUTERS)