A növényi étrendre való áttérés valóban megmentheti a bolygót?

Az Egyesült Királyság üzleti titkára, Kwasi Kwarteng  egy „teljes vegán étrendet” fontolgat az éghajlatváltozás kezelésében, mondván, hogy az embereknek életmódbeli változtatásokra van szükségük ahhoz, hogy a kormány 2035-ig el tudja érni új kibocsátási célját, amely az 1990-es szinthez képest 78% -os csökkentését jelent.

Valójában mekkora különbség lenne, ha mindenki a növényi étrend felé fordulna?

Szakértők szerint bolygó jövőjének szempontjából az étkezési szokásaink megváltoztatása feltétlen szükségesek, mindemellett politikai szempontból is radikális átalakulásokra van szükség. Ha a politikusok komolyan gondolják az étrendi változásokat, akkor ösztönözniük kell őket – teszik hozzá a tudósok és az írók. 

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a vegetáriánus lehetőségek választása csak 3% -kal csökkentené az egy főre eső üvegházhatású gázok kibocsátását . Mások szerint az egy főre jutó kibocsátás 20-30% -kal csökken .

Az, hogy mit eszünk, a szállítási szokásaink mellett hihetetlen fontos kérdés. Amit egyéni szinten megtehetünk, még mindig édeskevés, ahhoz képest, amit a kormány meg tud tenni ennek érdekében. Ezért is nagyon fontos kérdés az étrend megváltoztatás, ugyanis ez nagyobb erővel bírhat mint feltételeznénk – írja a The Guardian.

Meg kell változtatnunk az étkezésünket!

– mondta George Monbiot író és környezetvédő. 

Sok különböző ágazat van, amely hatással van az emisszióra az élelmiszeripar pedig az egyik legfontosabb ágazat, ami globálisan felelős az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának körülbelül egyharmadáért”

– mondta Dr. Marco Springmann, a környezetvédelem tudományos főmunkatársa fenntarthatóság és közegészségügy az Oxfordi Egyetemen.

A kibocsátások túlnyomó többségét olyan élelmiszerek okozták, mint a marhahús és a tejtermék.

„Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az étrend megváltoztatása vagy akár vegánná válás biztosan megmentené a bolygót. Ez egy nagyon fontos pillére a klímatudatosságnak, viszont nem elegendő dolog.”

(The Guardian)