Vona, Bencsik és Keresztes együtt állnak ki a levélszavazásért

Közös sajtótájékoztatót tartott a levélszavazásról Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója, a Jobbik volt elnöke, Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, és Bencsik János, független országgyűlési képviselő.

Vona Gábor elmondta, hogy Március 2-án jelentette be a Második Reformkor Alapítvány, hogy elindítja Magyarország történetének első online népszavazását a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok szavazási lehetőségéről.

Március 14-én indult a népszavazás, április 7-én ért véget. Az eredmény alapján 22 396-an szavaztak regisztrálva, 95,2 százalék szavazott igennel, 4,8 százalék pedig nemmel.

Vona Gábor elmondta, hogy ezzel a programmal két céljuk is volt. Egyrészt az online népszavazás szerinte a magyar demokrácia pillére lehet a jövőben, másrészt a levélszavazás problémájára szerették volna ráirányítani a társadalom és a politika figyelmét.

„Várakozásunkon felüli ez a részvételi arány is, hiszen egy teljesen új kezdeményezésről van szó.”

-jegyezte meg Vona.

Szerinte fontos az, hogy egy sürgető ügyben sikerült egy konstruktív társadalmi vitát lebonyolítani, majd a politika számára fel tudtak mutatni egy igényt a levélszavazás ügyében. Hozzátette, hogy az Alapítvány feladatköre lezárult ezzel kapcsolatban, és innentől kezdve az Országgyűlésen múlik a sikeressége.

Keresztes László Lóránt elmondta, hogy ez az ügy egy nagyon fontos társadalmi kérdés, és szívesen vállalják, hogy beviszik az Országgyűlés elé, és ezen túl szavazatukkal és támogatni fogják,

Szerinte a szülőföldön való boldogulást támogatni kell, de az elmúlt évtizedben a kormány hibás politikája miatt sokan voltak kénytelenek elhagyni az országot. Ennek tragikus következménye lett a társadalomra nézve, hiszen minden 6. magyar gyermek külföldön születik.

Hangsúlyozta, hogy a külföldön dolgozó embereknek is meg kell adni a lehetőséget, hogy részt tudjanak venni az ország és a nemzet sorsának alakításában, ehhez pedig a levélszavazás az út.

„Károsnak tartjuk azt a kormányzati megközelítést, amely arra terelné a huzamosabb ideig külföldön élőknek, hogy mondjanak le a hazai lakcímükről. Mi azt gondoljuk hogy a kapcsolatot erősíteni kell.”

-mondta Kersztes.

Szerinte fontosabb lenne azon dolgozni, hogy minél több embernek legyen lehetősége visszatérni az országba.

Bencsik János, a Polgári Válasz elnöke szerint a felelősséggel járó polgáriság része a közügyekbe való beleszólás is. Probléma az, hogy a külföldre vándorolt magyarok nem tudnak teljes mértékben részt venni a magyar közügyekben, Bencsik szerint a lelki köteléket a választáson való részvétellel megtartani, sőt erősíteni kell.

A Polgári Válasz álláspontja szerint online népszavazásra nem csak négyévente, de minden fontos közügy esetén szükség lenne.

Bencsik arra kérte a külföldi magyarokat, hogy juttassák el ezt az online kezdeményezést az érintettekhez, hiszen fontos, hogy minél többen értesüljenek róla.

Vona Gábor a sajtótájékoztató végén megköszönte az országgyűlési képviselőknek, hogy felkarolják ezt az ügyet, és tovább bíztatja az országgyűlés tagjait arra hogy álljanak be az ügy mögé. Szerinte még van időnk, hiszen 2022-ig még megvalósulhat ez a kezdeményezés.