Idegen rendszerbe küldenének űrszondát

A 4,34 fényévre lévő Alfa Centauri a hozzánk legközelebbi idegen rendszer. Szakértők egy ideje vizsgálják, hogyan küldhetnének szondát az ottani égitestekhez.

A lehetséges küldetés a Breakthrough Starshot, melynek lényege, hogy egy kis méretű, napvitorlával rendelkező, lézerrel hajtott űreszközt juttassanak az Alfa Centaurihoz.

A becslések alapján az űrszonda 20 év alatt juthatna el a rendszerbe. Ez rendkívül gyorsnak számít, ugyanezt a távot egy hagyományos meghajtású rakéta 30 ezer év alatt tehetné meg.

A tervezett küldetés mögött a Breakthrough Initiatives program áll. Minden évben tartanak egy konferenciát Jurij Gagarin első űrrepülésének évfordulójának napján, április 12-én Breakthrough Discuss néven. A 2021-es rendezvény fókuszában az Alfa Centauri állt – közölte az IFLScience.

A konferencia első napján az Alfa Centauri rendszer megfigyeléseinek eredményeit mutatták be. Egyesek szerint az ottani bolygókon akár az élet is kialakulhatott. A Breakthrough Listen SETI (földön kívüli intelligencia keresése) projekt keretein belül ráadásul érdekes rádiójeleket is észleltek a csilagrendszerből.

Artur Davoyan, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem munkatársa elmondta, hogy jelenleg is vizsgálják, miként lehetne létrehozni a szondát, a meghajtásához szükséges erős lézert, illetve hogy hogyan kommunikálhatnának a űreszközzel, mely fényévekre lesz tőlünk.

A projektben Avi Loeb is részt vesz, akinek  Földönkívüli címmel jelent meg nem rég könyve. Szerinte egy fentebb említetthez hasonló, idegenek által épített vitorla suhanhatott át pár éve a mi naprendszerünkön.

/IFL Science