Mi az a HDR és miért jó?

Telefon, monitor és TV vásárlása közben rendszeresen lehet találkozni a HDR felirattal. Természetesen ilyenkor nincs leírva, hogy ez mit is jelent pontosan, ezért most összefoglaljuk.

Maga a HDR a „High Dynamic Range” rövidítése. Ez magyarra fordítva „Magas Dinamika Tartomány” -t jelent, amivel gondolom nem sokan vagytok beljebb. Ez annyit tesz, hogy a képmegjelenítésben a legsötétebb és a legvilágosabb szín között sokkal több a lehetőség. Ezt egyszerűbben szélesebb kontrasztnak is hívhatnánk, de nem teljesen fedné a valóságot. Ez nem csak világos és sötét között, de a színskálán is jóval több színt jelent. Leegyszerűsítve, a megjelenített képen sokkal több szín látszódik, sokkal többfajta fényerőben látszódik.

A videóknál alapvetően a HDR 10 a sztenderd, ezt nevezzük univerzális HDR-nek. A sima nem HDR, hanem SDR (Standard Dynamic Range) videók 8 bites színskálát használnak. Ez 16,7 millió színt jelent. A HDR 10, bites színskálát használ, ez több, mint 1 milliárd, pontosabban 1070 millió színt jelent. Így már azért szemléletesebb, hogy mekkora a különbség. Tehát több a szín. De mi a helyzet a fényerővel?

A valóságban sugárzott fényerőt „nit”-ben mérjük. Az imént említett SDR felvételeknél ez 0,01 (tehát egy század) és 100 nit közé tehető. A HDR fényereje azonban 0,0001 (tehát egy tízezred) és 10.000 nit között képes mozogni. Érdemes tudni, hogy a legfejlettebb monitor is maximum 4000 nit fényerőre képes.

Fontos, hogy a HDR 10 statikus információkat tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy ha egy film, amiben a legsötétebb jelenet mondjuk 0.03 és 250 nit, a legvilágosabb pedig 300 és 2000 nit között mozog, a videó fényértékei 0.03 és 2000 nit között lesznek. Ettől az infótól a sötétebb jelenetek világosabbak, a világosabb jelenetek pedig sötétebbnek látszódhatnak. Itt jönnek be a dinamikus HDR-k, melyek képkockáról képkockára, dinamikusan az adott képhez igazítják a világítási értéket. Ilyen dinamikus HDR a „HDR10 +”, vagy a Dolby Vision, mely már 12 bites színskálával dolgozik (68,719 milliárd szín) dinamikusan.

Itt ez a rengeteg infó, aminek a felét sem érteni, próbáljuk meg átköltöztetni ezt egy életszerű helyzetbe. Itt már nagyon leegyszerűsíthetőek a dolgok. HDR film egy nem HDR kompatibilis megjelenítőn nem lesz HDR minőségű. Ugyanez igaz fordítva is. Azonban érdemes tudni, (főleg a televízió vásárlásnál fontos ez) hogy a kijelzőknél gyakran csalnak a gyártók a fényerővel. Tehát hiába HDR kompatibilis az eszköz, egyszerűen sötét a kép, mert az alacsonyabb értékeket is lehúzza a kijelző, mivel a magas értékekhez viszonyítja azokat. Így egy sötétebb részlet a képen hiába részletgazdagabb HDR-ben, ha a TV fényereje gyenge, nem látni azt.