Lerombolták a Dürer kert épületét

A Dürer Kert 2021 kezdetével végleg bezárt, már az épületét is a földdel tették egyenlővé.

Az épületének különös története még a XIX. század végére nyúlik vissza, amikor a francia Sacre Coeur apácák iskolát és nevelőintézetet nyitottak. A második világháború után az épületegyüttes Pártfőiskola lett. Ennek úszómedencéjében Kádár János úszta le napi adagját, majd az épület 1989 után az ELTÉ-hez került.

A néhai tornaterem, kápolna, előadóterem helyén 2008 óta Budapest egyik legmeghatározóbb és legkarakteresebb klubja, a Dürer Kert üzemelt sikerrel. A klub zenei repertoárjában nem túlzás azt mondani, hogy minden volt. Felesleges volna felsorolni a műfajokat, stílusirányzatokat. Rövidebb lenne, de lehet, hogy üres lenne a lista amin az áll, milyen zene nem kapott helyet. Ha még csak zene lenne. De helyet kapott itt festő, szobrász, fotós, filmes, író, költő talán csak a bélyeggyűjtők nem űzték itt művészetüket. De ezt sem merem kijelenteni. Különböző befogadóképességű terei változó méretű programok befogadására voltak képesek, míg a kerthelyiség a nyári időszakban közkedvelt terepe volt a kulturális, életmódbeli eseményeknek, irodalomtól filmvetítéseken át a különböző börzékig, de akár koncertekig.

Azonban mára – egy hotel megépítése miatt – az underground és a profi művészek egyik központjának már csak hűlt helyét találni.