Hitelmoratórium okozza a hitelesek hidegzuhanyát

A 2020. március 18-tól életbe lépett fizetési haladékot nagyon sok honfitársunk igénybe vette, és jelenleg is nagyon sokan élnek a lehetőséggel. A pénzügyi szakemberek ugyan minden erejükkel igyekeztek tavaly tavasszal felhívni az érintettek figyelmét a moratórium esetleges későbbi következményeire, sajnos nagyon sokan kényszerhelyzetbe kerültek, és egyetlen megoldásként választották a fizetési haladékot.

A bankok lakossági ügyfelei ezekben a napokban szembesülhetnek a valósággal. Az első fizetési haladékot lezáró levelek a napokban landolnak az érintettek postaládáiban.  A többségük ezekben a percekben döbben rá, hogy ha 10 hónapig nem fizette a hitelét, akkor nem 10 hónappal nőhet meg a hitelének a futamideje, hanem 13-14, vagy akár 25-30 hónappal is.

Első moratóriumi időszak 2020. március 18- 2020. december 31. közötti időszakot öleli fel.

Erről az első időszakról küldik az értesítőket vagy az úgynevezett lezáró leveleket a bankok. Ezt mindenki megkapja, függetlenül attól, hogy továbbra is él a moratórium nyújtotta lehetőségekkel.

A fizetési haladékot igénybe vevők többsége bizony továbbra is él a lehetőséggel, mert a legtöbb esetben rákényszerülnek erre a családok. Nos ők még az előbbinél is keményebb végelszámolásra számíthatnak.

A bankok ügyfeleinek többsége abban a tudatban vette igénybe a lehetőséget, hogy a futamideje annyival hosszabbodik, amennyi ideig élt a moratórium lehetőségével. Sajnos a számok nem ezt mutatják, hiszen a futamidő évekkel, a visszafizetendő kamat milliókkal nőhet.

Pontos adatokat természetesen mindenki egyedileg kaphat a törlesztőrészletének meghosszabbodásáról, hiszen mindenki egyedi hitelkonstrukcióval és törlesztendő összeggel tartozik a bankja felé, de az már nagyjából tudható, hogy aki 12 hónapig élt haladékkal, akkor neki 12 + 13 hónappal később jár majd le a hitele.

Megtörténhet azonban, körülbelül úgy a banki ügyfelek 1 százalékával, hogy 24 hónapnál is több idővel nő meg a törlesztésének futamideje. Így megtörténhet, hogy akinek 2035. február 4-én járna le a hitele, az 2038 márciusában fogja feladni az utolsó csekkjét.

Ez persze újabb vitákat fog szülni a bankok és ügyfeleik között.

Pedig ez egyszerűen a később megfizetett kamat rovására írható. Változó kamatozású hitel esetében még sz emelkedést is figyelembe kellett venni. A megnövekedett kamatteher aztán még jobban kitolja a futamidőt, mert a havi törlesztőrészlet nem emelkedhet.

Mindezért az ügyfél a bankot még csak nem is okolhatja, hiszen a bank mindössze végrehajtó. Tehát a moratórium lezárása utáni időszakban a sokat szenvedett devizahitelesek ismét nagyon fel lesznek háborodva.

Sajnos mindez ismét azokat fogja a leginkább sújtani, akiknek a korlátozások idején a munkahelyükkel együtt megszűntek a jövedelmei, náluk a hiteltörlesztési moratórium egyetlen választási lehetőség volt.

A hiteltörlesztési moratórium ideje alatt a tőke-, a kamat- és a díjfizetés is halasztható, de egyértelmű, hogy semmiféle tartozás nem csökken, csak tolódik, Az idei év elejétől életbe lépett új moratórium utáni törlesztőrészlet, és a megfizetendő kamat együttesen nem haladhatja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészleteket. Vagyis marad a futamidő meghosszabbodása.

(BaHír)