Meghaladja a 3 milliót a világszerte bekövetkezett koronavírusos halálesetek száma

Fotó: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins)

A Reuters legújabb összesítése szerint a koronavírus okozta halálesetek száma kedden világszerte meghaladta a 3 milliót, mivel a COVID-19 globális szintű harmadik hulláma még az oltási erőfeszítéseket is kikezdi.

A COVID-19 által bekövetkezett halálesetek száma ismét növekszik világszerte, különösen Brazíliában és Indiában. Az egészségügyi tisztviselők a különböző variánsokat tartják felelősnek, valamint a lakossági kiégettség jelenségét, amely a szigorú korlátozásokból fakad.

Több mint egy év kellett ahhoz, hogy a koronavírus okozta halálesetek száma világszerte elérje a 2 milliót. A következő 1 millió halálesetet körülbelül az elmúlt három hónap alatt regisztrálták.

Minden negyedik koronavírus általi haláleset Brazíliában történik, ezzel az ország jelenleg világelső a fertőzéshez kapcsolódó halálozásban.Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ennek oka a túlterhelt és nem kifejezetten fejlett brazil egészségügyi rendszer.

India hétfőn rekordszámú COVID-19 fertőzöttről számolt be, és így az Amerikai Egyesült Államok után a második olyan ország lett, amely naponta több mint 100 000 új esetet regisztrál.

India legsúlyosabban érintett államában, Maharashtrában hétfőn megkezdték a bevásárlóközpontok, mozik, bárok, éttermek és istentiszteleti helyek bezárását, mivel a kórházakba tömegével kell szállítani a betegeket.

Az 51 országot magában foglaló európai régióban a legmagasabb a halálesetek száma a legmagasabb, közel 1,1 millió.

Az Egyesült Királyság, Oroszország, Franciaország, Olaszország és Németország a globális koronavírussal kapcsolatos halálozás körülbelül 60% -át teszi ki.

A legtöbb haláleset azonban Egyesült Államokban történt, ahol több mint 555 000 ember hunyt el a koronavírus által, ez pedig a világ Covid-19 általi halálozási adatainak 19%-a.  Az esetszámok az elmúlt három hétben sajnos növekedni kezdtek, azonban az egészségügyi szakértők úgy vélik, hogy az ország gyors oltási kampánya megakadályozhatja a halálozások számának további növekedését. Mostanra már a lakosság egyharmada kapott legalább egy adag oltást.

Vasárnapig legalább 370,3 millió ember, vagyis a világ népességének csaknem 4,75%-a kapott egyetlen adag COVID-19 elleni vakcinát – a World of Data kutató- és adatszolgáltató cég legfrissebb adatai szerint.

A WHO arra kéri a jóléti államokat, hogy adományozzanak minél több engedélyezett oltóanyagot a fejlődő országoknak, így segítve a kiszolgáltatott helyzetben lévők oltakozását.