A negatív néha pozitív

A covid-19 vírus 2019 decemberében ütötte fel a fejét Kinában, Wuhan városában és lassan több, mint másfél éve része a világ mindennapjainak. Ilyen idő távlatában, értelemszerűen, egyre több kutatás lát napvilágot, amik eredményével egyre többet tudhatunk meg a vírus működéséről.

Az egyik legfrissebb kutatás azt vizsgálta, hogy miképpen terjed és hat különböző módokon, különböző vércsoportú egyénekre a koronavírus. Az amerikai akadémiai folyóirat, az Annals of Internal Medicine azt közölte, hogy az emberi szervezet vércsoporttól függően másképpen reagál a vírusra. A két, talán legismertebb és legfontosabb vércsoportrendszer az AB0 és az Rh. Az első alapján négy kategóriába sorolhatóak az emberek: A, B, AB és 0-s vércsoportúak. Ez a rendszer az antigének és antitestek jelenlétén vagy annak hiányán alapszik. A vörösvérsejtben két antigént különböztetünk meg, az A-t és a B-t. Akik az AB vércsoportba tartoznak, ők mind a két antigénnel rendelkeznek, míg a 0-s vércsoportú egyének sem A sem B antigénnel nem rendelkeznek. Az Rh antigén jelenléte alapján pedig két csoport létezik: Rh pozitív, aki rendelkezik Rh antigénnel és Rh negatív, akinek nincs Rh antigénje.

Egy másik, kínai kutatás eredménye szerint azok, akik A antigénnel rendelkeznek—így tehát az A és AB vércsoportúak—könnyebben megfertőződhetnek a koronavírussal; míg a csak B antigénnel rendelkezők kevésbé, a 0-s vércsoportúak pedig majdhogynem fele olyan valószínűséggel kapják el vagy szenvedik meg a vírust. Szintén csökkenti a megbetegedés esélyét és enyhíti a betegség lefolyását az, ha nincs a vörösvérsejtnek Rh allélja, azaz Rh negatív az illető.

(Annals of Internal Medicine, MedRxiv)