Ma van a Lila Nap

Ma van az epilepszia világnapja.

1977. február 14-re hirdette meg A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) az epilepsziával élők első világnapját. Bálint a Valentin napi őrület mellett az epilepsziások védőszentje is, aki vértanúhalált halt.

Az epilepsziás megbetegedések kétharmada gyermek korban alakul ki. Az emberiség fél százaléka szenved ebben a betegségben, de az emberek csaknem öt százaléka élete folyamán legalább egy alkalommal tapasztal epilepsziás rohamot.

Sokáig sújtották szociális stigmákkal az epilepsziával élő embereket, bizalmatlanok voltak velük. Pedig a történelem nagy alakjai közül, mint: Julius Caesar, Nagy Péter cár, Napóleon, IX. Pius pápa, Dosztojevszkij is epilepsziával élő emberek voltak.

1977-ben Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világméretű kampányt hirdetett az epilepszia és a körülötte elterjedt előítéletek ellen, melynek fő célja az volt, hogy megszüntessék az epilepsziát övező előítéleteket, homályt, továbbá mindenütt fogadják el, hogy ez gyógyítható betegség.

Ez a világnap is lehetőséget ad arra, hogy tájékozódjunk a betegségről, a gyógyításával kapcsolatban, valamint, hogy jobban oda tudjunk figyelni az epilepsziával élőkre.

(Egészség Kalauz)