Sztárok kampányolnak a lakossági hulladékégetés ellen

forrás: Levegő Munkacsoport videotára

A Levegő Munkacsoport legújabb videójában olyan hírességek szólalnak fel a lakossági hulladékégetés ellen, mint Béres Alexandra, Tóth Vera, Jaksity Kata, Molnár Áron, Németh Kristóf és Puskás Peti.

Rajtuk kívül még közel 30 sztár poszt formájában is felhívja erre a problémára a figyelmet, amely Magyarországon kiemelten fontos, ugyanis itt évente 13 ezer ember korai halálát a rossz levegő, ami nagyrészt a lakossági szemétégetésből ered. 

A kampány a #freeair – Ne égesd el! nevet viseli, és a Levegő Munkacsoport indította el azon célból, hogy visszaszoruljon a súlyos megbetegedéseket okozó a lakossági hulladékégetés.

A projektben nagyjából 30 közszereplő vesz részt, akik a saját platformjaikon figyelmeztetik követőiket a problémára.

Magyarországon évente 13 ezer ember korai halálát és közel egymillió megbetegedést okoz a szennyezett levegő; ami a legnagyobb veszélyt a gyerekekre és az idősekre jelenti.

 „Magyarországon a légszennyező finom részecskéknek 83 százaléka keletkezik a lakossági fűtésből. Apró méretüknél fogva, a tüdőn, léghólyagocskákon keresztül bejuthatnak a véráramba, és onnan a létfontosságú szervekbe, akár halálos kimenetelű elváltozásokat is okozva.”

– mondta Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője.

A hulladékégetés ezt a helyzetet csak súlyosbítja. Egy, a Kantar Hoffmann piackutató cég által készített reprezentatív kutatás kimutatta, hogy sajnálatos módon a magyarok egyharmada éget rendszeresen hulladékot. Ennek rengeteg oka lehet, többek között az ismerethiány, a felelőtlenség, de gyakran fontos szerepet játszik a szegénység is.

A Levegő Munkacsoport felvilágosító kampányának célja, hogy tudatosítsa az emberekben:

tilos hulladékot kályhában, kandallóban vagy az udvaron elégetni.

A lakossági hulladékégetést folytató emberek ráadásul komoly pénzbírságra számíthatnak, ha lebuknak. A büntetés mértéke ugyanis ebben a jogsértésben akár alkalmanként 300.000 forintig terjedhet Az országszerte súlyos probléma megszüntetéséhez haladéktalan intézkedésekre, a lakosság felvilágosítására, szigorúbb hatósági fellépésre van szükség mindannyiunk egészsége érdekében.