Az UNICEF ingyenes mentálhigiénés programmal segít a pedagógusoknak

November 4, 2020, Vayots Dzor, Armenia UNICEF Consultant on Digital Governance Zhanna Ulikhanyan talks with one of the children that fled from Nagorno-Karabakh with his family. From the onset of the military escalation in Nagorno Karabakh, UNICEF has been providing support to children and families affected by the conflict. In response to the findings of a joint needs assessment carried out together with UN sister agencies in 10 priority communities identified by the government, UNICEF provided hygiene kits to 1500 families from Nagorno Karabakh in Jermuk and Yerevan and 300 sets of bed linen and is preparing to distribute another 3000 kits later this week in Goris, Sisian and Kapan communities. The recent escalation of fighting in and around Nagorno-Karabakh left nearly 39,000 children out of school. The trauma caused by displacement, a sense of loss, and uncertainty about the future, has affected children in multiple ways. UNICEF supports children affected by the Nagorno-Karabakh conflict through education, psychosocial services and trauma-informed teaching during COVID-19. From early October, UNICEF has partnered with Armenian civil society organizations to provide individual and group psychosocial support to children. Involving psychologists, social workers, as well as teachers in affected communities, the focus has been on welcoming children back to school. More than 1,100 children and their caregivers have already been supported by UNICEF, in partnership with Parenting School (a parenting, educational, psychosocial support center); the Armenian Association of Child and Educational Psychologists (AACEP); the Armenian Association of Social Workers (AASW); and Arevamanuk Psychosocial Support Foundation.

A vírushelyzet súlyosbodásával ismét bezárultak a gyermekotthonok, az iskolák pedig digitális oktatásra álltak át. Az UNICEF sajtóközleményéből kiderül, hogy a szervezet ingyenes mentálhigiénés programmal kívánja segíteni a pedagógusokat és a gyerekekért dolgozó szakembereket 

A gyermekvédelemben dolgozó szakemberekre, pedagógusokra a pandémia alatt hatalmas nyomás nehezedik. Az UNICEF Magyarország a megnövekedett igényekre reagálva folytatja szupervíziós programját, amelynek keretében ingyenes szaktanácsadással segíti őket.  

Az UNICEF Magyarország felkérésére mentálhigiénés szakértők vállalták, hogy tudásukat ingyenesen a gyerekekért dolgozó szakemberek szolgálatába állítják.

A szupervíziós programba jelentkezhet minden pedagógus, gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátásban dolgozó szakember.

Egy ülés jellemzően 45 perces beszélgetést jelent, az igényekhez és a kapacitáshoz igazodva 1-5 alkalommal. A pandémia korábbi szakaszában ötvenen részesültek a pro bono szolgáltatásban mintegy 160 szupervíziós ülés során. A kezdeményezést a Magyar Szupervizorok és Szupervizor-Coachok Társasága is támogatja.      

A gyermekvédelemben dolgozók a gyermekotthonokban és nevelőszülői hálózatokban a karantén alatt is fáradhatatlanul gondoskodnak a családjukból kiemelt gyerekekről. A feladatuk most megterhelőbb, mint bármikor, hiszen az intézményekben a pandémia fellángolása miatt szigorú kijárási és látogatási tilalom lépett életbe.

A gyerekek nem találkozhatnak a családjukkal, a bezártság fokozott mentális megterhelést jelent, növelheti a falakon belüli erőszakot.

Az amúgy is kis létszámú stáboknak nehéz körülmények között kell biztosítaniuk a gyerekek tanítását. A digitális oktatásra való átállással a tanárokra is komoly teher nehezedik, megnövekedett munkaidőben, jelentős stressz mellett kell teljesíteniük felelősségteljes feladataikat. Minden támogatásra szükségük van ahhoz, hogy bírják erővel és kitartással az előttük álló heteket.  

„A tárgyi feltételek mellett az emberi erőforrásokkal is törődni kell. A gyermekekkel foglalkozó szakemberek a stressz és bizonytalanság közepette csak akkor lesznek képesek megadni a gyerekek fejlődéséhez szükséges stabilitást, ha ők maguk is megerősödnek, támogatást kapnak. Hálásak vagyunk azoknak a szupervizoroknak, akik jelentkeztek, hogy időt és energiát nem kímélve a kollégák és a gyerekek mellé álljanak”

– mondta Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi vezetője.  

A szervezet a járványhelyzetben az igények felmérése után eddig mintegy 50 millió forint értékben védőfelszerelést, számítástechnikai cikkeket, élelmiszert, játékokat és higiéniás termékeket szállított a gyermekotthonoknak, anyaotthonoknak, kórházi gyermekosztályoknak és nehéz sorsú családokat segítő civil szervezeteknek.

A programra jelentkezni az alábbi honlapon lehet.