Nemény András: „Semmilyen politikai érdek nem írhatja felül az emberek egészségét”

Sajnálatos módon továbbra sincs előrelépés a szombathelyi oltópontok ügyében, amely március 12. óta húzódik. Szerkesztőségünk a város polgármesterét, Dr. Nemény Andrást kérdezte ennek kapcsán.

Korábban Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet a szombathelyi oltópontok megnyitásának meghiúsulására, amelyről mi is beszámoltunk.

Szombathely önkormányzata a háziorvosok közös kérésének eleget téve 14 oltópont kialakítását tervezte városszerte, amelyre a kormányhivatal zökkenőmentesen megadta az engedélyt, sőt hangsúlyozták, hogy „a polgármesternek a rendkívüli helyzetben joga van az élet védelméhez szükséges intézkedésekhez.

Forrás: szombathely.hu/Bionyhádi Zoltán

Az engedélyhez szükséges dokumentumokat a kormánymegbízott, Harangozó Bertalan aláírta, és a város a hivatal előírásait betartva valósította meg az oltóhelyek kialakítását.

Március 12-én azonban a járási tisztifőorvos nem jelent meg az utolsó bejáráson, annak ellenére, hogy az ő feladata lett volna az általa korábban meghatározott feltételek teljesülésének a megállapítása. A vakcinák közben megérkeztek, a háziorvosok pedig várják, hogy elkezdhessék a lakosok beoltását.

Harangozó Bertalan, aki a Vas Megyei Vedelmi Bizottság elnöke, és a megyei oltási munkacsoport vezetője is egyben, azóta is elérhetetlennek bizonyul, a telefont sem veszi fel.

A kormányhivatal tehát zavaros és érthetetlen okokból váratlanul kihátrált a korábban közös megegyezésen alapuló, engedélyezett városi oltópontok támogatásából. Sőt a kormányhivatal az önkormányzati oltópontok megtekintése helyett politikai közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy szerintük a polgármester „a baloldali pártok oltásellenes kampányának részeként zavart próbál kelteni az oltásokkal kapcsolatban„, illetve „valójában nem segíteni akar, hanem csupán politikai haszonszerzés vezérli.

Forrás: szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

Ungár Péter az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szerinte szinte biztos, hogy az Országgyűlés Alelnökének és Szombathely országgyűlési képviselőjének, Hende Csabának a politikai döntése áll a háttérben, akinek „a szombathelyi emberek egészségénél fontosabb az, hogy a Fidesz jó színben tűnjön fel, és az ellenzék rossz színben tűnjön fel.”

A Jövő TV szerkesztősége többek között Ungár Péter ezen kijelentésének kapcsán is kérdezte Szombathely polgármesterét, Dr. Nemény Andrást.

Jövő TV: Hogyan áll most ez az ügy? Mit tud az önkormányzat: lesz-e változás, vagy ez a döntés már véglegesnek számít a Fidesz részéről?


Nemény András: Azt hangsúlyoznám, hogy a szombathelyi, városi oltópontjaink működését nem a Fidesz vagy a kormány tiltotta meg, hanem Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a Vas Megyei Oltási Csoport vezetője és a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke volt az, aki az elkészült oltópontok végső bejárásán nem jelent meg és azóta is elérhetetlen.

Jövő TV: Hogyan halad most az oltakozás Szombathelyen? Mik azok a pontos problémák, amelyekre a háziorvosok panaszkodnak? A javaslat meghiúsulása hogyan fog kihatni a város oltakozási szervezésére a továbbiakban? Mi lesz a készenlétbe helyezett oltópontok sorsa?

Dr. Nemény András


N. A.: A szombathelyi háziorvosok legnagyobb problémája, hogy a szombathelyi rendelők alkalmatlanok mind az ütemezett (20 fő/nap), mind pedig a tömeges (50 fő/nap) oltásokra elmondásaik alapján. Egy-egy rendelőben általában páros praxisok vannak, így az oltásra és „a normál” betegellátásra érkezők együtt várakoznak, ami a jelenlegi helyzetben, amikor magas a fertőzések száma, különösen veszélyes.

Emellett az oltással kapcsolatos adminisztráció is komoly feladatokat jelent, ezeket is nehezen tudják ellátni az orvosok.
Ezért alakítottunk ki a háziorvosokkal és kormányhivatal illetékeseivel oltóhelyeket városunkban, ahol a háziorvosok munkáját mintegy 150 főből álló háttérszemélyzet támogatta volna.

A három oltóhely kialakítása a megyei oltási munkacsoport ajánlásai alapján meg is történt, ezekről folyamatosan tájékoztattuk a Kormányhivatalt is. 

Sajnos az oltóhelye megnyitásához szükséges bejárás előtt kormánymegbízott úr köddé vált, a bejárást a kormányhivatal azóta sem végezte el többszöri kérésünk ellenére sem. Kormánymegbízott úr a telefont sem veszi fel, annak ellenére, hogy korábban jó munkakapcsolat alakult ki közöttünk. Jelenleg várunk.

Abban a pillanatban, hogy hozzájárulnak az oltóhelyek megnyitásához, meg fogjuk nyitni azokat. Annyit tudtunk tenni, hogy a háziorvosok számára az oltóhelyek protokolljában kidolgozott telefonos háttérsegítséget biztosítjuk jelenleg is.

Jövő TV: Harangozó Bertalan azóta hajlandó volt-e beszélni Önnel az ügyről?


N. A.: A kormánymegbízott urat nem érem el. Megkereséseimre, sms-re és e-mailre sem válaszol, illetve nekem a telefont sem veszi fel.

Jövő TV: Valóban lehetséges-e az, hogy amint ezt Ungár Péter elmondta, Harangozó Bertalan reakciója mögött Hende Csaba politikai döntése áll? Mit gondol erről a szombathelyi városvezetés, illetve Ön, mint polgármester?

Dr. Nemény András


N. A.: Csak feltételezem, hogy kormánymegbízott úr utasítást kaphatott, és maga is vívódik a lelkiismeretével, és úgy vélem, a népegészségügyi osztályon dolgozó orvosok is ezt teszik. Egyrészt az esküjük miatt, másrészt pedig ők kapták feladatul az oltóhelyek ellenőrzését, és mivel ez elmaradt, nem tudjuk megnyitni az oltási pontokat, amiket – hangsúlyozom – nem mi találtunk ki.

Az oltóhelyek kijelölése Harangozó úr levele alapján történt. Eszerint a polgármester joga, hogy a védekezés során átmeneti jelleggel döntsön „az élet védelméhez szükséges intézkedések” felől. A döntés a háziorvosok kérésére új oltópontok kialakítása volt. Ezzel segítjük a munkájukat és készülünk fel még időben a tömeges oltásokra.

Éppen az állami oltások indulásakor tapasztalt problémákat akartuk megelőzni azzal, hogy a fokozatosan elindított oltópontokkal időben tapasztalatot szerezve a legjobb helyzetbe hozzuk az oltakozni akaró szombathelyieket a tömeges oltások indulásakor.

Bízom benne, hogy semmilyen politikai érdek nem írja felül a ránk bízott emberek egészségének védelmét.