Harmadára csökkenti az EU-nak szállított mennyiségét az AstraZeneca

Az AstraZeneca vakcinagyártó cég az első negyedévben mintegy 30 millió adagra csökkentené az Európai Unió számára a COVID-19 elleni vakcina ellátását, ez a szám pedig a szerződéses kötelezettségeinek harmada. – tudjuk meg a Reuters cikkéből.

Ez a vállalás egyébként máris 25%-kal csökkent a múlt hónapban tett ígéretekhez képest. A visszaesés további csapást jelent az EU oltási terveinek terén, amelyeket már eleve jelentősen hátráltat a szállítmányok folyamatos késedelme.

Az uniós tisztviselőkkel március 10-én megosztott AstraZeneca dokumentumban az áll, hogy a vállalat most március végéig 30,1 millió, áprilisban pedig további 20 millió adagot tud kézbesíteni.Február 25-én az AstraZeneca igazgatója, Pascal Soriot elmondta az Európai Parlamentnek, hogy a gyártó megcélozza a 40 millió adag vakcina szállítását március végéig.

A dokumentumból kiderül továbbá, hogy február 24-én az angol-svéd vállalat a januártól márciusig terjedő időszakra csak 34 millió adag vakcina szállítására készült fel, ami jóval elmarad a szerződésben kitűzött 90 millió adagtól.

- Hirdetés -

Az új csökkentés Olaszország és az Európai Bizottság múlt heti döntésének következménye, amely blokkolja az AstraZeneca vakcinák szállítását Olaszországból Ausztráliába egy frissen bevezetett uniós mechanizmus alkalmazása miatt.

„Látok erőfeszítéseket, de nem a megfelelőeket. Ez még nem elég ahhoz, hogy az AstraZeneca eleget tudjon tenni az első negyedéves kötelezettségeinek ”

– mondta Thierry Breton, az EU ipari biztosa a Twitteren csütörtök este.

Az AstraZeneca elkötelezte magát amellett, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy teljesítse az EU-val kötött szerződésében kitűzött célokat, amely decembertől június végéig 300 millió adag vakcina szállítását tervezi. Az oltóanyagot egyébként január végén engedélyezték az EU-ban.

Az AstraZeneca dokumentumból az is kiderül, hogy a vállalat várhatóan áprilisban mintegy 20 millió adagot szállít az EU-ba, ennek több mint a felét az elmúlt héten. A tervezet nem tartalmaz májusi vagy júniusi előrejelzéseket.

Németország várhatóan a jövő hét és április vége között megkapja az EU-ba érkező AstraZeneca-készletek 19% -át, vagyis összesen mintegy 6 millió adagot, köztük több mint 2 milliót az utolsó héten.

Franciaországnak a teljes szállítmány közel 15% -át, azaz körülbelül 4,7 millió vakcinát kell kapnia. A dokumentum szerint Olaszország a teljes várható ellátás majdnem 14% -ával 4,4 millió adag vakcinával számolhat.

A gyártó szóvivője mindeddig nem nyilatkozott az ügy kapcsán.

- Hirdetés -