Harmadára csökkenti az EU-nak szállított mennyiségét az AstraZeneca

Az AstraZeneca vakcinagyártó cég az első negyedévben mintegy 30 millió adagra csökkentené az Európai Unió számára a COVID-19 elleni vakcina ellátását, ez a szám pedig a szerződéses kötelezettségeinek harmada. – tudjuk meg a Reuters cikkéből.

Ez a vállalás egyébként máris 25%-kal csökkent a múlt hónapban tett ígéretekhez képest. A visszaesés további csapást jelent az EU oltási terveinek terén, amelyeket már eleve jelentősen hátráltat a szállítmányok folyamatos késedelme.

Az uniós tisztviselőkkel március 10-én megosztott AstraZeneca dokumentumban az áll, hogy a vállalat most március végéig 30,1 millió, áprilisban pedig további 20 millió adagot tud kézbesíteni.Február 25-én az AstraZeneca igazgatója, Pascal Soriot elmondta az Európai Parlamentnek, hogy a gyártó megcélozza a 40 millió adag vakcina szállítását március végéig.

A dokumentumból kiderül továbbá, hogy február 24-én az angol-svéd vállalat a januártól márciusig terjedő időszakra csak 34 millió adag vakcina szállítására készült fel, ami jóval elmarad a szerződésben kitűzött 90 millió adagtól.

Az új csökkentés Olaszország és az Európai Bizottság múlt heti döntésének következménye, amely blokkolja az AstraZeneca vakcinák szállítását Olaszországból Ausztráliába egy frissen bevezetett uniós mechanizmus alkalmazása miatt.

„Látok erőfeszítéseket, de nem a megfelelőeket. Ez még nem elég ahhoz, hogy az AstraZeneca eleget tudjon tenni az első negyedéves kötelezettségeinek ”

– mondta Thierry Breton, az EU ipari biztosa a Twitteren csütörtök este.

Az AstraZeneca elkötelezte magát amellett, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy teljesítse az EU-val kötött szerződésében kitűzött célokat, amely decembertől június végéig 300 millió adag vakcina szállítását tervezi. Az oltóanyagot egyébként január végén engedélyezték az EU-ban.

Az AstraZeneca dokumentumból az is kiderül, hogy a vállalat várhatóan áprilisban mintegy 20 millió adagot szállít az EU-ba, ennek több mint a felét az elmúlt héten. A tervezet nem tartalmaz májusi vagy júniusi előrejelzéseket.

Németország várhatóan a jövő hét és április vége között megkapja az EU-ba érkező AstraZeneca-készletek 19% -át, vagyis összesen mintegy 6 millió adagot, köztük több mint 2 milliót az utolsó héten.

Franciaországnak a teljes szállítmány közel 15% -át, azaz körülbelül 4,7 millió vakcinát kell kapnia. A dokumentum szerint Olaszország a teljes várható ellátás majdnem 14% -ával 4,4 millió adag vakcinával számolhat.

A gyártó szóvivője mindeddig nem nyilatkozott az ügy kapcsán.