Politico: Magyarország utolsó a rendelkezésre álló vakcinák beadási arányában az EU-ban

A Politico közzétett egy cikket az EU-s koronavírus vakcina szállításáról, amely bebizonyította, hogy nem csak az Európai Bizottság hibája, hogy az európai vakcináció lassan halad. Több uniós tagállam is bírálta már az EB munkáját (köztünk Magyarország is természetesen). Olaf Scholz német pénzügyminiszter például az uniós oltási programot totál csődnek nevezte. A Politico szerint, nem csak az EB és az EU vezetőségét kell hibáztatni, ugyanis a tagállamok is lassan oltatnak.

A Politico első grafikonján azt láthatjuk, hogy egyes országokban a rendelkezésre álló vakcinák hány százalékát adták eddig be embereknek. A rózsaszínes rész azt mutatja, akik az első adagot kapták meg, a narncssárgás pedig azokat, akik a másodikat is.

Eszerint Magyarország utolsó a rendelkezésre álló vakcinák beadási arányában. a magyarországi készlet 56 százalékát adták be eddig.

Másik kiemelkedő adatunk, hogy a beoltottak hány százaléka milyen vakcinát kapott. Málta és Magyarország kivételével minden országban 3 fajta vakcinával oltakoznak (AstraZeneca, Moderna, BioNtech/Pfizer), az előbbiben csak BioNtech/Pfizerrel, utóbbiban pedig 5 fajtával. A korábbi három oltás mellett a kínai Sinovac és az orosz Szputnyikot használják fel nálunk. A grafikon szerint a beadott oltások mintegy 46 százaléka Pfizer/BioNtech vakcina, és az oltások csaknem kétharmada pedig Sinovac.

Viszont nem állunk mindenben rosszul a többi EU-s országhoz képest.

A már legalább egy oltást megkapók aránya a lakosságszámához viszonyítva hazánkban a többi tagállamhoz képest igen magas, 14,76 százalék. Ezzel az értékkel másodikok vagyunk. Málta vezet a lakosságarányos oltások számában, a máltaiak 23,05 százaléka már megkapta az első vakcináját.