A két hét korlátozás csak a kezdet?

Bár a Magyar Közlöny szerint csak két hétig tartanak zárva a korlátozásokkal érintett üzletek, az általános iskolákban eleve április 7-ig rendelték el a digitális oktatást és az óvodák is eddig tartanak zárva, ami azt sugallja, jó eséllyel lesz még folytatás.

Müller Cecília szerint a két hét korlátozással fékezni lehet a vírus terjedését, ám ezt a hétfői nap tapasztalata nem erősítette meg, hiszen az élet sehol nem állt meg az érintett szolgáltatások és üzletek kivételével. A Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla nemrég meg is erősítette, hogy a harmadik hullámot elért országokban egy hónappal később kezdtek csak el az esetszámok csökkenni, aminek mi még csak a kezdetén vagyunk. A rektor múlt csütörtökön adott köztévés interjújában azt is elmondta, szerinte május végén lesz csak lényegesen jobb a helyzet, amikor megkezdődhet a korlátozások lépcsőzetes csökkentése.

Vakcinaigazolvány és a nemzeti konzultáció

Orbán Viktor továbbra is buzdít mindenkit a nemzeti konzultáció kitöltésére, azonban a számok nem a felé tendálnak, hogy nyitni lehessen, az ugyanis az az egészségügy összeomlásához is vezethet. Ezt a veszélyt már csak tetézi az, hogy körülbelül 4000 orvos nem fogadta el az új szerződését, ami március 1-én lépett volna hatályba egy tavaly elfogadott törvény miatt.

A miniszterelnök egy február 12-i interjúban úgy fogalmazott, hogy a konzultáció egyik fő kérdése, hogy azok, akiket már nem kell korlátok között tartani, élvezhetnek-e mentességet. A Kossuth Rádióban az is elhangzott, hogy az oltott és védett emberekkel újraindulhat az élet, így például a vendéglátóhelyeken, a kulturális életben és a turizmusban is.

Nyitni vagy nem nyitni?

A fenti kijelentésekben még lenne is logika, azonban ehhez az is szükséges lenne, hogy a korlátozásokkal leginkább érintett szektorok dolgozói is kiemelt helyet kaphassanak az oltási tervben, ami viszont nincs így. Sőt, a hétvégi oltás-SMS botrány után láthatóan káosz lépett fel, ami az oltási ütemtervet is módosíthatja.

Az persze mindenképpen pozitívum, hogy az oltottak aránya egyre magasabb és ha minden igaz, március 15-ig postára adják az oltást és védettséget igazoló igazolványt, amit mindenki megkap már az első vakcinaadag után. De a szabadságra ennek ellenére még jó eséllyel várni kell, hiszen ha mentesítik is a védettséget élvezőket a korlátozások alól, nehezen tudnak szolgáltatások csekély emberi erőforrással újraindulni. Ráadásul a görbék újra a magasba indulhatnak.

Tavaly hasonló volt a helyzet. A kormány nyilvánvalóan nagyon nehezen tudna elfogadtatni egy hosszabb idejű korlátozást, így ahogy egy évvel korábban, most is eleinte egy rövid idejű szigorítást jelentettek be, ami bármikor meghosszabbítható.

Hogy meddig tart végül a jelenlegi helyzet, abban most is érdemesebb a szakemberekre és nem pedig a politikusokra hallgatni, még ha nem is kecsegtetnek jó hírrel.