8 tipp az ökológiai lábnyom csökkentéséhez

A Gasztvitál összeszedett 8 tippet, amivel mindenki képes csökkenteni az ökológiai lábnyoma nagyságát.

1. Ne pazaroljuk az ételt

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Útmutató az élelmiszerpazarlás megelőzéséhez.

2. Használjunk kevesebb műanyagot

  • tároljuk üveg edényben az ételmaradékokat
  • csökkentsük/ne fogyasszunk műanyagflakonos üdítőket és vizeket
  • gyűjtsük szelektíven a hulladékot

3. Fogyasszunk kevesebb húst

Egyre inkább kezd elterjedni az, hogy alkalmanként egy-egy étkezés alkalmával a húst másra cseréljük.

4. Ne idegenkedjünk a növényi alapú fehérjeforrásoktól

Hús nélkül is lehet komplett egy étkezés. A hüvelyes zöldségek alapvetően nagyon magas fehérjetartalommal rendelkeznek, melyek egyidejűleg gabonával fogyasztva már teljes értékűen hasznosulni is tudnak.

5. Együnk több rostban gazdag ételt

A rostdús étrend nem csak egészségünkre van jó hatással, egyidejűleg az ökológiai lábnyom csökkentésében is segítségünkre lehet. A 3-as pontban hivatkozott tanulmányban megállapították azt is, hogy az alacsony nátrium és telített zsírsav tartalmú, de magas növényi rost alapú étrend a legkevesebb üvegházhatású gázt kibocsátó. Ezek az ételek segítenek a telítettségérzet megtartásában, így természetesen korlátozva a nagy szénterhelésű ételek túlfogyasztását.

6. Gondozz kiskertet

Egy kiskert gondozása mérettől függetlenül szintén közelebb visz célunkhoz. Ennek oka az, hogy a gyümölcs- és zöldségtermesztéssel közvetlenül befolyásoljuk a műanyag csomagolású termékek felhasználását és a szállítmányozott terméktől való függőséget. Ezen kívül az ökológiai gazdálkodási módszerek gyakorlása, az esővíz újrahasznosításával és a komposztálással szintén tehetünk a környezetünkért. Továbbá ezekkel a méheket érintő krízisben is segítséget nyújtúnk.

7. Kerüljük a túlzott élelmiszerfogyasztást

8. Részesítsük előnyben a hazai termékeket

(Gasztvitál)