Müller: Szükséges lehet további járványügyi intézkedések bevezetése

Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal kezdte az operatív törzs hétfői tájékoztatóját, hogy elmondta: globálisan már 113 millió fertőzöttet regisztráltak. Ebből már 64 millióan meggyógyultak, de 2,5 millió ember belehalt a vírusba. Emellett kiemelte, hogy az elkövetkező hetek járványügyi szempontból nagyon nehezek lesznek.

Láthatjuk azt, hogy a második hullám lefelé menő szakasza nem tudott visszatérni az indulási szintre, hanem azt megelőzően, köszönhetően a vírusvariánsoknak elindult egy nagyon intenzív emelkedés a járványgörbében. Ezt látjuk Magyarországon is – mondja a tisztifőorvos, utalva ezzel a mai adatokra.

 Meghalt 84, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4326 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma így meghaladta a 15 ezret, összesen 15 058-an haltak bele a kór szövődményeibe. A gyógyultak száma 322 956. Az aktív fertőzöttek száma 94 911-re emelkedett. Kórházban 5679 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 537-en vannak lélegeztetőgépen.

Gyula, 2021. március 1. Freyler Anita körzeti nõvér oltáshoz készíti elõ a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcináját a gyulai Koronella Orvosi Centrumban 2021. március 1-jén. MTI/Rosta Tibor

Müller kitért arra, hogy az elmúlt héten intjelentősen megugrott a védőoltások beadása hazánkban. Magyarországon jelenleg ötféle vakcina áll rendelkezésre. Ma hajnalban 280 ezer orosz Szputnyik V vakcina indult el Budapest felé, ebből 100 ezer második komponensű. a fennmaradó adagok pedig első oltásra használhatóak fel.Müller bízik abban, hogy ezzel nagy mértékben meg lehet növelni az oltakozók számát. Több mint 685 ezer fő pedig már megkapta már az első oltást itthon, és csaknem 252 ezren a másodikat is. Emellett megjegyezte, hogy „az, aki válogat és egy számára szimpatikusabb vakcinára vár, heteket vagy hosszabb időszakot is veszíthet, mire védett lehet”

Ha nem tartjuk be a szabályokat, egyéb intézkedések jöhetnek

– hangsúlyozta Müller Cecília.

A tisztifőorvos arra kér mindenki, hogy tartsák be a jelenleg érvényben levő korlátozásokat, ugyanis ha ilyen ütemben emelkednek a járványügyi adatok az elkövetkezendő időben, akkor további korlátozásokra lehet számítani. Müller elmondta, hogy ezért mérlegelik annak a lehetőségét, hogy a digitális oktatás az alsó osztályosoknak is újra bevezetésre kerülhet.

Viszont jó hírként közölte, hogy egyre jobban halad a magyar oltási program, hiszen lakosságarányosan benne vagyunk a top 3-ban Európában. Az európai átoltottsági átlag jelenleg 4,9 százalék, míg Magyarországon ez a szám 6,94%.