Minden ötödik gyerek szorong a vírushelyzetben

Több mint 10 ezer gyermek és fiatal vett részt azon az online felmérésen, amelynek célja az EU Gyermekjogi Stratégiájának és Gyermek-garanciájának formálása. A jelentésből kiderült, hogy sok gyerek boldogtalan és gyakoriak a mentális problémák körükben – olvasható az UNICEF közleményében.

Öt gyermekjogi szervezet indított közös felmérést gyermekek részvételével, hogy véleményük is befolyásolja az Európai Unió Gyermekjogi Stratégiájának és Gyermek-garanciájának alakítását. A „Mi Európánk, a mi jogaink, a mi jövők” című felmérésben 11-17 év közötti fiatal vett részt Európán belül és kívül. A kérdőívet magyar gyerekek is kitöltötték. A felmérés lebonyolítását – az öt gyermekjogi szervezettel szorosan együttműködve – az Európai Bizottság kezdeményezte.

A felmérésben résztvevők közül ötből egy gyerek mondta azt, hogy boldogtalan és szorong a jövő miatt. 

A felmérésből kiderült:

  • Tízből majdnem egy válaszadó gyermek esetében tetten érhetőek mentális problémákra utaló tünetek. Ilyen lehet a depresszió vagy a szorongás. A felmérésben résztvevő lányok ilyen szempontból sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint a fiúk. Az idősebb gyerekek is több problémáról számoltak be mint a fiatalabbak. 
  • A gyermekek kétharmada boldog az iskolában, azonban a válaszadó 17 évesek 80 százaléka érzi úgy, hogy az oktatás nem készíti fel őket a jövőre.  
  • A gyerekek többsége szívesen vinne változásokat az iskolai életébe. Hatvankét százalék kevesebb házifeladatot, 57% pedig érdekesebb órákat szeretne.
  • A válaszadók közel harmada szeretné befolyásolni az iskolai tananyagot. Több sport tevékenységgel (33%), a gyermekjogokról való tanulással (31%) és több művészeti tantárggyal (31%). Majdnem minden résztvevő hallott már a gyermekjogokról. 
  • A megkérdezett gyerekek és fiatalok 88%-a ismeri a klímaváltozást és annak a környezetükre gyakorolt hatását, 8%-uk valamelyest tudatában van a jelenségnek, 4% pedig bizonytalan.
On 19 October 2020 in Ratingen, State of North Rhine-Westphalia (NRW), Germany, Dilenea paints a picture during a visit of NRW Minister of Education Yvonne Gebauer at the Carl-Friedrich von Weizsaecker high school. The ‘FIT in Deutsch’ programme initiated

„A gyerekek az őket érintő témák szakértői és ez a konzultáció is bebizonyította, hogy a fiatalok a jelen fontos alakítói… Biztosítanunk kell, hogy minden gyerek egyforma esélyekkel induljon az életben, félelemtől mentesen” – mondta az Európai Bizottság elnökhelyettese, Dubravka Šuica.