WHO: egyértelműen nem laboratóriumból, hanem inkább állattól származik a koronavírus

Az Egészségügyi Világszervezet szerint jól haladnak a koronavírus eredetét vizsgáló kutatások Kínában, de még évekbe telhet, mire bebizonyítják hogy honnan származik. Egy biztos: nem igaz, hogy laboratóriumban fejlesztették ki.

„A laboratóriumi baleset hipotézise különösen valószínűtlen magyarázat lenne arra, hogyan jutott be a vírus az emberi populációba.”

– idézte a lap Embareknek, a vuhani csoport vezetőjének szavait.

A koronavírus-fertőzés emberre jutásának kiindulópontját közel egy hónapja vizsgálja a WHO vuhani csapata. A BBC írta meg, hogy a csoportot vezető Peter Ben Embarek a keddi sajtótájékoztatón elmondta, nagy valószínűséggel egy közvetítő faj által került az emberi szervezetbe a koronavírus, nem pedig egy laboratóriumból. Az Egészségügyi Világszervezet munkatársai az elmúlt időszakban körbejárták a térség kórházait, piacait és a laboratóriumait. Ez alapján a kutatók annyit már biztosan tudnak, hogy december 19-e előtt nem volt nyoma Vuhanban a vírusnak, a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a huanani piacon viszont már igen.

A Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szóvivője ehhez még hozzá tette, hogy most azt próbálják meg kideríteni, hogy az emberek előtt mely állatok szervezetében jelenhetett meg a betegség.

A WHO vizsgálatában résztvevő munkatársak eddig a denevérben és a tobzoskában találták meg a vírust, de ezek még nem hasonlóak az emberekben tapasztalt SARS-hoz.