fbpx

Ez a jövő mozija? – Gunda kritika

Elindult a távmozizás. A szórakoztató iparnak (is) mindegyik szegmense próbálja magát fenntartani a maga módján és szembeszállni a koronavírus okozta viszontagságokkal.

A regisztráció és filmen való részvétel nem okozott különösebb technikai problémákat, teljesen felhasználó baráttá alakították ki az egész felületet. Ennek ellenére jogosan teszi fel magában az ember a kérdést, hogy az otthon való laptopos filmnézés mozizásnak számít-e. Persze fontos találni olyan alternatívákat a vírushelyzet alatt, ami pótolni próbálja az igazi mozi élményét. Ez nem egy rossz alternatíva, de hozzátenném, hogy csak átmenetileg. A mozi valódi élményéhez tartoznak a vörös székek, a popcorn illata, a sötétség, a hang, a vászon és nem mellesleg a közösségi élmény. Ez pedig a laptop képernyője előtt, akármilyen kiváló is a film, nem tud ugyanolyan élményként megvalósulni.

A Gunda című dokumentumfilm a nagyvilágban élő szerencsésebbnek mondható egymilliárd anyakoca egyikének életszakaszát mutatja be. Ez persze nem feltétlen a legizgalmasabb filmtémák egyike, de ha egyszer már nézőjévé válunk, nem tudjuk otthagyni. A Gunda egy csodálatosan fényképezett norvég dokumentumfilm. Fekete-fehér, viszont mivel gyönyörűen játszik a fényekkel és az árnyékokkal, a néző nem is igényli, hogy színes legyen. A tempója nem kifejezetten gyors, sőt, inkább lassú, de nem pejoratív értelemben. Lehetőséget ad az atmoszféra átadására. Az anyakocán és malacain kívül megismerhetjük a tanya többi lakóját, az egylábú kakasékat és a tehenek társaságát is. Közben ők mit sem sejtve, nap mint nap közelebb kerülnek az elkerülhetetlenhez. A film közben világosan kirajzolódnak kapcsolatok, kötelékek, érzések. A film alatt kellő lehetőségünk nyílik mélyen belenézni az állatok tekintetébe, amivel a film könnyen eljuttattja a hozzánk szegezett morális kérdéseit.

A Gunda egy szövegnélküli dokumentumfilm, ami egy intimen megrázó megközelítésből mutatja be, tisztán komponált képi világgal a malac családok millióinak sorstörténetét.

Legfrissebb videók

Fekete-Győr: “A kormányváltás után Orbánékat csak jogállami eszközökkel szabad elszámoltatni” – Videó.

A Reflektorban című műsorunk szombati adásának vendége a Momentum Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje

Kétszer több egészségügyi hulladékot termeltünk a második hullámban, mint az előző években

Az egészségügyi hulladékról és annak helyes tárolásáról, szelektálásáról beszélgettünk a Zöld Zóna Kft ügyvezető igazgatójával. Kerekes János elmondta,...

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #8 – Függőség, Algoritmusok, Adathalászat, Manipuláció, Populizmus, Álhírek

A Tabumentes Podcast 8. adásában a közösségi média demokratikus társadalmakra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

Hírlevél

Kövess minket!

26,000követőTetszik
830követőkövető
9követőkövető
3,200feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

8 tipp az ökológiai lábnyom csökkentéséhez

A Gasztvitál összeszedett 8 tippet, amivel mindenki képes csökkenteni az ökológiai lábnyoma nagyságát. 1. Ne pazaroljuk az ételt