fbpx

A digitális oktatás számokban

Kedden tartott sajtótájékoztatót a Pedagógusok Szakszervezte, valamint a 21 Kutatóközpont elemzői, akik ismertették a vírushelyzet idejéről készített kutatások eredményeit, melyen 1269 pedagógus vett részt. Meglepő adatokat prezentáltak.

A PSZ képviselői elmondták, hogy a pedagógusok, átlagosan 55 óra felett teljesítenek hetente, amihez hozzáadódik a koronavírus miatt lebetegedett kollégák helyettesítése. Szerintük nem véletlen, hogy a fiatalok számára egyáltalán nem vonzó pálya a pedagógiai pálya a folyamatosan növekvő követelmények miatt. Kiemelték, a tavalyi évben kérték a kormányt, hogy plusz juttatásokat kaphassanak a pedagógusok, valamint, hogy a koronavírus-elleni védőoltáshoz hamarabb juthassanak hozzá, mivel különösen kitettek a fertőzésnek, ennek azonban nem tettek eleget.

21 Kutatóközpont elemzői, Galgóczi Eszter és Fényes Csongor elmondták, a PSZ segítségével 2020. decemberében és 2021. januárjában végezték el a felmérést arról, hogyan tudják a vírushelyzetet és a digitális oktatás időszakát átvészelni és feladataikat elvégezni.

Összesen 1269 érvényes válasz érkezett be, amiből kiderült, hogy ha a felmérésben résztvevők választhatnának, akkor 68 százalékuk 2021. tavaszán már a hagyományos oktatást folytatná.

Kiderült, hogy a tanárok 53%-a saját maguk digitális kompetenciáit éppen csak hogy elégségesnek érezték a digitális oktatás időszakában. A pedagógusoknak majd 84%-a részt vett az oktatási intézmény által biztosított digitális továbbképzésen, azonban ezt nem tartották elégségesnek, pedig ez segítség lehetett volna a vírusidőszak alatt.

7%-a a pedagógusoknak úgy érezte, hogy egyáltalán nem tudják munkájukat ellátni a digitális oktatás során. Jól látszódott a felmérésben, hogy minél időseb egy pedagógus, annál több problémája adódott a 2020. március óta tartó időszakban.

Az oktatók véleménye szerint a gimnáziumokban egyáltalán nem jelentett problémát a digitális oktatásra történő átállás. A szakközépiskolákban (50%) és a szakiskolákban (37%) tanuló diákok számára okozott nehézséget az alkalmazkodás az új helyzethez.

Azt is kiemelték, hogy a fenntartók sok esetben semmilyen módon nem segítették a pedagógusokat, pedig a válaszadók közül 55%-nak adódott valamilyen probléma az oktatás során, akik végül kollégáktól és szűkebb ismeretségi körüktől, például a családtól tudtak segítséget kérni.

A diákok rendelkezésére álló eszközök tekintetében sem állunk jól.

“A pedagógusok véleménye szerint ugyan a diákok családjainak többségében megfelelő minőségűek az eszközök, de több családban érzékelhető a megfelelő minőségű eszköz hiánya (64%). További aggodalomra adhat okot, hogy a diákok közel egynegyedének körében nagyon rossz minőségű eszközök állnak rendelkezésére, s csupán a diákok kevesebb, mint tizedének (7%) családjában megfelelő minőségű az tanuláshoz alkalmas eszköztár, a pedagógusok véleménye szerint. Az általános és szakközépiskolás diákok harmada, a szakiskolások családjának megközelítőleg fele (46%) nagyon rossz minőségű eszköztárral bír.

A pedagógusok 27%-a szeretne majd viszont több digitális eszközt a későbbiekben bevonni az oktatásba, de például az idősebb generáció kifejezetten azt a visszajelzést adta, hogy a járványidőszak után kevesebb digitális eszközt szeretne használni.

A pedagógusok 47%-a biztosan beoltatná magát valamilyen koronavírus elleni vakcinával, 36% még nem döntötte el, 21% pedig nem kívánja beadatni a védőoltást.

A legtöbb pedagógus a második hullámban fertőződött meg a válaszadók körében. A legmagasabb megfertőzöttség aránya az általános iskolákban és a szakközépiskolákban volt (22-22%), ezt követi az óvoda, ahol a frontvonalban dolgozók 18%-a fertőződött meg. A megfertőzött és válaszadók 19%-a kapott csak 100%-os bért akkor, amikor igazoltan koronavírusos volt, 81%-uk alacsonyabb bérezést kapott csak.

Akik a teljes bért megkapták, ők vagy hiánytalanul ellátták feladatukat otthonról, vagy a PSZ közbenjárásával kaphatták meg.

A kérdőív alapján kiderül, hogy a legtöbben részt vennének újabb tesztelésen. Azok, akik viszont nem vennének részt benne, annak az volt az oka, mert pozitív teszt esetén nem kapnák meg a kötelező karantén idejére a 100%-os munkabérüket.

A teljes kutatás anyaga ide kattintva olvasható.

Legfrissebb videók

Tordai Bence: “A Fidesz láthatóan már lemondott Budapestről”

A Reflektorban című műsorunk hétfői adásának vendége Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője volt, akivel közéleti és politikai aktualitásokról beszélgettünk. Szóba...

Fekete-Győr: “A kormányváltás után Orbánékat csak jogállami eszközökkel szabad elszámoltatni” – Videó.

A Reflektorban című műsorunk szombati adásának vendége a Momentum Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje

Hírlevél

Kövess minket!

26,000követőTetszik
880követőkövető
9követőkövető
3,600feliratkozóFeliratkozás

Választás 2022

Legfrissebb cikkek

Botrány Szekszárdon: megszűnt az ellenzéki többség

Zaják Rita a Facebook oldalán osztotta meg a hírt, hogy kilépett az Éljen Szekszárd Egyesületből, s ezután független önkormányzati képviselőként dolgozik tovább....