fbpx

Így emészti fel a politika és a rozsda a Lánchidat (videó)

Több mint kilenc éve van a politika fogságában a Széchenyi Lánchíd. Hiába a világörökség része, hiába lenne sürgető már évek óta a felújítása, a politika és a rozsda is emészti a folytonos számháború miatt. A korábbi pályázati összeg 35 milliárd forintról szólt, visszadobták. Az utóbbi pedig 26-ról szól, de bárhogy is játszanak a számokkal, a kormányoldal és az ellenzéki főváros tovább harcol az igazáért. Utánajártunk, hogy az önkormányzati választások után hogyan gyűrűzte be a politikai csatározás a több, mint 150 éves Lánchíd felújítását.

Így emészti fel a politika és a rozsda a Lánchidat | Jövő TV

Több mint kilenc éve van a politika fogságában a Széchenyi Lánchíd. Hiába a világörökség része, hiába lenne sürgető már évek óta a felújítása, a politika és …

A Láncíd felújításáról az utca emberét is megkérdeztük a nyáron. Hogy kinek kellene érdemben felújítania a Lánchidat a budapestiek szerint itt megnézheted.

A fővárosi városvezetést hónapok óta támadja a kormányoldal a Láchíd felújítása kapcsán. Amint kiírák a pályázatot, és végül az A-híd zrt. nyerte a Lánchíd felújításának kivitelezését, a budapesti Fidesz frakcióvezetője, Láng Zsolt és a teljes kormányzati kommunikáció is újra támádni kezdte Karácsony Gergelyt, és a Tüttő Katalint. Megkérdetük Tüttő Katalin főpolgármester-helyettest a várost, és a személyét ért vádakról.

JövőTV: A főpolgármester a Lánchíddal kapcsolatos posztjában azt írta, hogy ha a kormány támogatása a további két ciklushoz hasonlóan sem érkezik meg, akkor a főváros biztosítja a munkálatok elkezdéséhez szükséges fedezetet. Mivel azonban a sarcként emlegetett elvonások miatt jelentős bevétel kieséssel számol a városvezetés, miből fedezik a költségeket?

Tüttő Katalin: Európai Beruházási Banktól felvett, támogatott hitelből.

Az előző városvezetés 17,4 milliárd saját forrással tervezte a Lánchíd, a kapcsolódó villamos műtárgy és a Váralagút felújítását, ennek egy része hitel, másik része adóbevétel volt. Emellett a kormány 6 milliárdos ígéretével számoltak. Ez 23,4 milliárd forint, ennyi szerepelt a költségvetésben a feladatra és ennyi volt a becsült költség is. Ehhez képest a legolcsóbb ajánlat, ami 2019 őszén érkezett, a Lánchíd és kapcsolódó műtárgy felújítására már önmagában magasabb összeg volt, – 34, 4 milliárd forint, – mint ami rendelkezésre állt. Az eredetileg tervezett Lánchíd és Váralagút együttes felújítása közel 50 milliárd forintba került volna. Ez két szempontból lényeges, egyrészt az előző városvezetés jelentősen alulbecsülte a felújítás költségeit, hiszen fele akkora forrást tervezett, mint a legolcsóbb beérkezett ajánlat, másrészt a kormánydöntés a 6 milliárdról, a 3 műtárgy együttes felújítására szólt, önmagában a Lánchíd felújításához nem volt felhasználható.

A Fővárosi Önkormányzatnak nem volt se 50 se 34,4 milliárdja a feladatra, hiszen 17 milliárd saját forrást állt rendelkezésre 2020 januárjában, ezért az előző vezetés által kiírt közbeszerzést eredménytelennek nyilvánította.

Azóta több dolog történt, a kormány megígérte 2020 februárjában, hogy ha a Fővárosi Önkormányzat kiír egy új közbeszerzést csak a Lánchíd felújítására, akkor módosítja a korábbi kormánydöntést, ami csak a több műtárgy egyidejű felújítása esetén biztosította volna a támogatást. Ez azóta sem történt meg. Ellenben aznap, amikor a kormány képviselője tett egy újabb ígértet arra, hogy biztosítják majd a 6 milliárd támogatás, aznap éjjel a kormány elvont 12 milliárdot a Fővárosi Önkormányzattól. Ez a 12 milliárd már ott van a kormánynál, most az a kérdés, hogy ebből visszaadnak e 6 milliárd forintot, ami a beruházás ÁFÁ-ja. Ha nem, akkor gyakorlatilag 3x fizeti meg a Főváros ezt a pénzt a kormánynak.

Mivel a kormány a Főváros erre a feladatra félretett saját forrását elvonta 2020-ban, ezért EIB hitelből tervezzük a híd felújítását.

JövőTV: A Fidesz budapesti képviselete reagált a tender eredményére. Szerintük 25%-al nőtt a pályázat finanszírozási összege a Tarlós-korszakban kiírt, majd törölt pályázathoz képest. Erről mi a fővárosi vezetésnek a véleménye? ( Korábban 21,8 milliárd forint volt az összeg, ha nem vesszük figyelembe a Széchenyi István téri villamos-közúti aluljáró felújításának költségét, ami 13 milliárd forintot jelentett. Utóbbit vették ki a pályázatból.)

Tüttő Katalin: 34,4 milliárd forint az kevesebb, mint 26,3 milliárd. A korábbi ajánlat másra vonatkozott, mint ez a mostani, tehát össze sem hasonlítható a kettő. A korábbi kiírás két részfeladatból állt, az előző vezetés döntése alapján, a Váralagútra vonatkozóból, illetve a Lánchídra a villamosalagúttal együtt. Utóbbira bruttó 34,4 milliárd forintos ajánlat érkezett, ez az összeg most 26,3 milliárd – kisebb műszaki tartalommal. A kormánynak inkább a saját ígéretének a teljesítésével kellene foglalkoznia.

JövőTV: Ahogy fentebb is írtam, ön 2019 végén megjelent az A-híd Zrt. rendezvényén, amit képek is alátámasztanak. A Magyar Nemzet több forrásra hivatkozva azt állítja, hogy a tavaly év végi exkluzív rendezvény óta Tüttő Kata többször is egyeztethetett az A-híd képviselőivel. Mennyire igaz ez az állítás? Mi volt az egyeztetések tárgya? Miért találkozott a képviselőkkel? A másik pályázó cég, a Strabag Általános Építő Kft. képviselőivel is egyeztetett?

Tüttő Katalin: 2019 novemberében a 70 éves A-Híd zrt gálaesten vettem részt, mint városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, egyébként a Lánchíd felújítása akkor nem hozzám tartozott, csak 2020 júniusában került hozzám a feladat. Ezen a rendezvényen, azon túl, hogy dr. Mosóczi László, az Orbán- kormány közlekedéspolitikai államtitkára mondta a köszöntő beszédet, részt vettek állami vállalatok vezetői is.  Az A-híd, mint ahogy ez államtitkár úr méltatásából is kiderült, Magyarország legrégibb hídépítő cége, de tény, hogy nem Mészáros Lőrinc tulajdona, akinek a lánya és veje szintén részt vettek a rendezvényen. .

Nem egyeztettem az A-Híd képviselőivel, se más pályázó céggel a Lánchíd felújításáról.

Legfrissebb videók

Fekete-Győr: “A kormányváltás után Orbánékat csak jogállami eszközökkel szabad elszámoltatni” – Videó.

A Reflektorban című műsorunk szombati adásának vendége a Momentum Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje

Kétszer több egészségügyi hulladékot termeltünk a második hullámban, mint az előző években

Az egészségügyi hulladékról és annak helyes tárolásáról, szelektálásáról beszélgettünk a Zöld Zóna Kft ügyvezető igazgatójával. Kerekes János elmondta,...

Hírlevél

Kövess minket!

26,000követőTetszik
880követőkövető
9követőkövető
3,600feliratkozóFeliratkozás

Választás 2022

Legfrissebb cikkek