fbpx

Ukrán-magyar kapcsolat: Orbánnak meggyűlhet Bidennel a baja (videó)

Joe Bidennel véget ért a Trump-korszak, és bár a korábbi elnök ment, de a Trumpisták maradtak. Az USA új elnökének tátongó sebeket kell most begyógyítania, miközben saját táborának szélső balszárnyával is meg kell küzdenie. Arról, hogy lesz-e elég egy elnöki ciklus erre, visszatérhet-e Trump elnökként egy új párt színeiben és milyen kapcsolatra számíthat az Orbán-kormány a Magyarországot kedvelő Bidennel, Magyarics Tamás Amerika-szakértővel beszélgetünk a Summa-summárum Amerikában.

Az új elnök első napján rögtön 17 rendeleti intézkedéssel látott neki a Trump-adaminisztráció lebontásának. A korábbi elnök első száz napján sorra rombolta le az Obama-kormány munkáit. Biden a tucatnyi rendeletei között visszalépteti az Egyesült Államokat a Párizsi Klímaegyezménybe, felhagy az Egyesült Államok WHO-ból való kiléptetési folyamatával, miközben számos humanitárius döntést is elrendelt. Az Amerika-szakértő szerint ez általános jelenség minden hatalomátvétel után. Az érdekesebb inkább az szerinte, hogy a Biden-féle adminisztráció első száz napja a bevándorlásról fog szólni. Az elnök ugyanis ki fog dolgozni egy nagyszabású, bevándorlásra vonatkozó tervet, amellyel lehetőséget biztosít több milliónyi, jelenleg is az Egyesült Államokban tartózkodó, papírok nélküli bevándorlónak a letelepedésre nyolc év után. Az ezzel kapcsolatos rendeletet már alá is írta.

“Ez nemcsak gesztus. Mihelyt ezek az emberek állampolgárságot kapnak szavazati joggal fognak rendelkezni, és a többségük Demokrata szavazó lesz”

– emeli ki a szakértő.

Ha Biden enged a populista szólamoknak, akkor nem biztos hogy lesz négy, jobbik esetben nyolc éve a Demokrata Pártnak. A szakértő szerint Biden nyilvánvaló gesztusokat tesz a baloldalnak az LMBTQ-jogok támogatásával, és a nemek fele-fele arányával a kormányban. A támogatók előbb-utóbb benyújtják a számlát, és szerinte a sokszínű párton kívül is az afro-, illetve latin-amerikai, többségében női szavazók támogatják Bident.

Ukrán-magyar kapcsolat: Orbánnak meggyűlhet Bidennel a baja | Jövő TV

Joe Bidennel véget ért a Trump-korszak, és bár a korábbi elnök ment, de a Trumpisták maradtak. Az USA új elnökének tátongó sebeket kell most begyógyítania, m…

Az amerikai-magyar kapcsolatokban Magyarics szerint korábban túl nagy hangsúlyt kapott a magyar kormány orosz és a kínai kapcsolata. Óvaint, a magyar-orosz kapcsolatok stratégiailag nem befolyásolják az amerikai-orosz, vagy az EU-orosz kapcsolatokat. Kiemelte, hogy a németek ebben sokkal több szerepet játszanak, hiszen szoros kapcsolatot ápolnak Putyinnal a gázvezetékek miatt. Márcsak a Biden-család ukrajnai kötődése miatt is sokkal fontosabb lesz vélhetően, hogy a nagyhatalom milyen szerepet kap Ukrajna Euró-Atlanti intergációjában. Magyarország az Ukrajnában elő 150 ezer fős magyarság ügyében elég keményen lép fel. Gátolja az ukrán stratégiai közeledést az Euró-Atlanti közösséghez, amit Biden később kialakuló álláspontja akár keresztbe is tehet.

“Feltehetően Magyarországra nehezebb nyomás nehezedik, hogy ezt a nem stratégiai kérdést tegye portra, vagy felejtse el”

További részletek a videóban!

Legfrissebb videók

Fekete-Győr: “A kormányváltás után Orbánékat csak jogállami eszközökkel szabad elszámoltatni” – Videó.

A Reflektorban című műsorunk szombati adásának vendége a Momentum Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje

Kétszer több egészségügyi hulladékot termeltünk a második hullámban, mint az előző években

Az egészségügyi hulladékról és annak helyes tárolásáról, szelektálásáról beszélgettünk a Zöld Zóna Kft ügyvezető igazgatójával. Kerekes János elmondta,...

Hírlevél

Kövess minket!

26,000követőTetszik
880követőkövető
9követőkövető
3,600feliratkozóFeliratkozás

Választás 2022

Legfrissebb cikkek