fbpx

Szijjártó még napokat adott, de a hatóságok máris engedték az orosz és a brit vakcinák oltását

A külügyminiszter a mai napon Facebook videóban közölte a követőkkel, hogy hamarosan zöld utat kaphat az orosz vakcina a magyar egészségügyi hatóságoktól, ezzel szemben pedig négy órával a bejegyzés után már ma estére ez még is történt. Az Európai Unióban elsőként ugyanis a magyarok kaphatnak egyszerre az Astra Zeneca és a Sputnyik V koronavírus-vakcinából, miután a magyar hatóságok engedélyezték az oltásokat, adta hírül rögtön Origo.

A kormánypárti portál kiemelte, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina olcsóbb, és a szállítása is jóval egyszerűbb, mint például a Pfizer és a BioNTech termékének, amelyet mínusz 70 fokon kell tárolni szállítás közben. Ezt viszont egy egyszerű hűtőben is tudják tárolni.

A két gyártó (vagyis a britek és az oroszok) egyébként már december 8-a óta tárgyalnak az együttműködésről. 

Az AstraZeneca oltásából múlt év végéig végéig 200 millió adagot gyártottak, a mennyiség azóta tovább nőtt.

A tervek szerint az engedélyek birtokában havonta akár 200 millió adagot tudnak előállítani.

Szputnyik V alapja is az, hogy a fehérje DNS-ét egy módosított adenovírussal juttatják be a beoltott emberek sejtjeibe, és ez indítja meg az immunválaszt. Oroszországban már másfél millió embert oltottak be vele, hat országban már bejegyezték, köztük Szerbiában, és további kilenc ország jelezte, hogy januárban erre készül.

A Szputnyik V alapja is az, hogy a fehérje DNS-ét egy módosított adenovírussal Juttatják be a beoltott emberek sejtjeibe, és ez indítja meg az immunválaszt. Oroszországban már másfélmillió embert oltottak be vele, hat országban már bejegyezték (köztük a szomszédos Szerbiában), és további kilenc ország jelezte, hogy januárban erre készül – írja az Origó.

Még napokba telt volna, mégis egy nap alatt engedélyezték a vakcinát a magyar hatóságok

A külügyminiszter néhány órával ezelőtt Facebook videót tett közzé, melyben bejelentette, hogy a kormányülés szünetében telefonon tárgyalt Oroszország egészségügyi miniszterével, Mihail Muraskóval. Szijjártó kiemelte, hogy szorít az idő és minél előbb nagy számú biztonságos, és hatásos oltóanyag nak kell érkeznie Magyarországra. Naponta több, mint százan hallnak bele a koronavírusba. A naponta korlátozó intézkedések pedig tízmilliárd forintos nagyságrendű kárt okoznak a magyar gazdaságnak.

A külügyminiszer még hozzátette, hogy a magyar gyógyszerészeti hatóságok szakemberei is Oroszországban vannak, és tanulmányozzák az orosz vakcina (Szputnyik V) gyártási folyamatát. Az orosz vakcina váratlannak tűnő engedélyezése azért tűnik különösnek, mivel a miniszter a videóban elmondta, a következő napon, tehát holnap, a magyar szakdelegáltak az orosz egészségügyi hatóságnál tesznek látogatást, és folytatnak konzultációkat. Szijjártó szerint az idő különösen fontos, ezért a magyar jogászok itthon a jogi feltételeken dolgoznak, hogy orosz állami befektetési alap zökkenőmentesen tudja minél hamarabb a vakcinákat az országunknak értékesíteni.

“Az orosz állami befektetési alap megküldte azt a szerződéstervezetet, amely az alapját jelenthetné a vakcina Magyarországra szállításának”

– mondja a videóban Szijjártó.

A külügyminiszter szerint, ha a mai és a holnapi gyárlátogatások, és az oroszoktól kapott dokumentáció áttékintése után a gyógyszerészeti hatóságunk úgy dönt, hogy megadja a vészhelyzeti használati engedélyt az orosz vakcina magyarországi használatára, akkor alá tudja a kormány írni a szerződést. Noha a szerződést még vélhetően nem írták alá, úgy tűnik elég gyorsra sikeredett az orosz vakcina engedélyezése. A magyar hatóságok ugyanis néhány órával a bejelentés után már engedélyezték is az orosz vakcina oltását.

A teljes videót itt tekintheted meg:

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Legfrissebb videók

Fekete-Győr: “A kormányváltás után Orbánékat csak jogállami eszközökkel szabad elszámoltatni” – Videó.

A Reflektorban című műsorunk szombati adásának vendége a Momentum Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje

Kétszer több egészségügyi hulladékot termeltünk a második hullámban, mint az előző években

Az egészségügyi hulladékról és annak helyes tárolásáról, szelektálásáról beszélgettünk a Zöld Zóna Kft ügyvezető igazgatójával. Kerekes János elmondta,...

Hírlevél

Kövess minket!

26,000követőTetszik
880követőkövető
9követőkövető
3,600feliratkozóFeliratkozás

Választás 2022

Legfrissebb cikkek