fbpx

Rendkívüli katonai és biztonsági intézkedések mellett iktatják be szerdán Joe Bident

Bennfentes támadástól tart az FBI, ezért mind a 25 ezer nemzeti gárdatagot szigorúan átvizsgálják Joe Biden beiktatása előtt.

Ritkán látott biztonsági intézkedések mellett fogják beiktatni szerdán az Egyesült Államok új elnökét,  Joe Bident, ugyanis a január 6-án bekövetkezett Capitoliumi ostrom miatt történelmi elővigyázatossággal készülnek a beiktatási ceremóniára. Január 6-án a leköszönő elnök, Donald Trump hívei megpróbálták elfoglalni a Capitolium épületét, ahol a zavargásokban több ember is életét vesztette.

Nemzeti Gárda, MTI/EPA/Justin Lane

25 ezer felfegyverezett nemzeti gárdatag fogja biztosítani az új elnök hivatalba lépését. Ilyen jellegű katonai intézkedésekre talán még nem került sor Amerika történelmében. Összehasonlítva az előző évek készültségével, a 2021-es iktatási ceremónián részvevő fegyveres katonák száma két/két és félszerese az előző iktatásban részt vett katonák számához képest. Az FBI elkezdte mind a 25 ezer gárdatagot átvilágítani.

A gárdások lőfegyverrel is fel lesznek szerelve, így az FBI komolyan aggódik amiatt, hogy Joe Biden-re veszélyt jelenthetnek a testület tagjai. A nemzeti gárda nem hivatásos katonákból, hanem rendvédelmi feladatokra kiképzett civilekből áll, akiket csak szükség esetén mozgósítanak – írja a Portfolio. A testületi tagok átvizsgálása alatt egyelőre nem találtak olyan bizonyítékot, ami veszélyeztetné a következő elnök biztonságos hivatalba lépését.

Magyarországot is fogják képviselni a beiktatáson. Takács Szabolcs washingtoni nagykövet január 5-én kapott meghívást Joe Biden beiktatására, amit természetesen elfogadott, így képviselni fogja Magyarországot az eseményen – nyilatkozta Paczolay Máté, a Külügyminisztérium sajtófőnöke az ATV-nek.

A New York Times beszámolt arról, hogy a beiktatási ceremónián rengeteg sztár is részt fog venni. A műsor házigazdája a kétszeres Oscar-díjas Tom Hanks lesz. Lady Gaga pedig az amerikai himnuszt fogja énekelni. Az ünnepségen ott lesz még Justin Timberlake, Demi Lovato, Jon Bon Jovi, Bruse Springsteen, John Legend és a Foo Fighters is. A ceremóniát a Celebrating America című televíziós műsorban közvetítik majd.

Legfrissebb videók

Fekete-Győr: “A kormányváltás után Orbánékat csak jogállami eszközökkel szabad elszámoltatni” – Videó.

A Reflektorban című műsorunk szombati adásának vendége a Momentum Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje

Kétszer több egészségügyi hulladékot termeltünk a második hullámban, mint az előző években

Az egészségügyi hulladékról és annak helyes tárolásáról, szelektálásáról beszélgettünk a Zöld Zóna Kft ügyvezető igazgatójával. Kerekes János elmondta,...

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #8 – Függőség, Algoritmusok, Adathalászat, Manipuláció, Populizmus, Álhírek

A Tabumentes Podcast 8. adásában a közösségi média demokratikus társadalmakra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

Hírlevél

Kövess minket!

26,000követőTetszik
830követőkövető
9követőkövető
3,200feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek