fbpx

A kormánynak újra be kell zöldülnie

Közvélemény-kutatás zöld gazdaságélénkítésről és zöld pénzügyi csomagokról A Greenpeace Magyarország megbízásából a Policy Solutions elemző intézet a ZRI Závecz Research Piac és Társadalomkutatóval közösen 2020. november 2-12. között 1000 főt kérdezett meg Magyarországon személyes adatfelvétellel. A felmérés nemre, életkorra, településtípusra és iskolai végzettségre reprezentatív.

A Green peace következő kérdést tette fel a kutatás résztvevőinek: „A koronavírus súlyosan megviselte a gazdaságunkat, de közben a klíma- és ökológiai válság is egyre erősödik és a jelenleginél súlyosabb válsághelyzeteket fog előidézni. Ön egyetért vagy nem ért egyet azzal, hogy a kormánynak nem szabad olyan gazdasági mentőcsomagokat nyújtania, amelyek tovább fokozzák a klíma- és ökológiai válságot, például olajcégek támogatásával, repülő társaságoknak nyújtott adókedvezményekkel, vegyszeres nagyüzemi mezőgazdálkodás támogatásával?”

A válaszadók jelentős része egyetértett a feltevéssel, ellenben kisebb számban jelen voltak olyanok is, akik ezt ellenezték. Azonban minden tizedik ember nem tudott vagy szeretett volna erre a kérdésre válaszolni.

A nemek között nem mutatkozott akkora eltérés. A két csoport ugyanakkora arányban értett egyet (70%), de a férfiak között 6 százalékponttal több ellenző volt (23%), mint a nőknél (17%). A nők között 5 ponttal magasabb volt a bizonytalanok aránya (13%) a férfiak csoportjához képest (8%)– írja a Green peace.

A 30-39 évesek közötti csoportban vannak a legkevesebben azok, akik egyetértenek a környezetszennyező cégek támogatásának korlátozásával. Az ellenzők között a 60 év felettiek vannak a legkevesebben.

Az iskolázottság tekintetében a szakmunkás végzettségűek között vannak legjelentősebben az elutasítók közül, még a magasabb végzettségűek támogatási aránya tendenciózusan nő az iskolai végzettséggel.

A lakóhely szerinti csoportoknál is hasonló a direktíva. Ameddig fővárosban és a megyeszékhelyeken a támogatottság magasabb, addig a kisebb városokban, falvakban túlnyomórészt ellenzők tábora a jellemző.

A részletesebb elemzést a Greenpeace oldalán találhatjátok.

Legfrissebb videók

Fekete-Győr: “A kormányváltás után Orbánékat csak jogállami eszközökkel szabad elszámoltatni” – Videó.

A Reflektorban című műsorunk szombati adásának vendége a Momentum Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje

Kétszer több egészségügyi hulladékot termeltünk a második hullámban, mint az előző években

Az egészségügyi hulladékról és annak helyes tárolásáról, szelektálásáról beszélgettünk a Zöld Zóna Kft ügyvezető igazgatójával. Kerekes János elmondta,...

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #8 – Függőség, Algoritmusok, Adathalászat, Manipuláció, Populizmus, Álhírek

A Tabumentes Podcast 8. adásában a közösségi média demokratikus társadalmakra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

Hírlevél

Kövess minket!

26,000követőTetszik
830követőkövető
9követőkövető
3,200feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek