fbpx

Az országos tiszti főorvos elrendelhetné a koronavírus elleni oltási kötelezettséget

Magyar Orvosi Kamara titkára, Dr. Nagy Marcell szerint semmi akadálya, hogy kötelezővé tegyék itthon a koronavírus elleni oltást, nem elhanyagolva a megfelelő kommunikációt sem, mivel az ennek össztársadalmi érdeknek kellene lennie, mondta ezt el a Szabad Európának.

A kötelező oltás elrendelése az országos tiszti főorvos hatáskörébe tartozik. Dr. Nagy Marcell, mint egészségügyi szakember a vakcinával kapcsolatos aggályokkal szemben, saját maga beoltását hozta fel ellenpéldaként. Továbbá azzal folytatta, hogy most is vannak munkakörökhöz kötött védőoltások. Ha például valaki ma Magyarországon vadőr akar lenni, be kell oltatnia magát veszettség ellen, és senki sem dolgozhat az egészségügyben, aki nincs beoltva Hepatitis B ellen, mondja a Magyar Orvosi Kamara titkára. Vannak országok, ahová csak bizonyos oltások beadása után lehet beutazni, a sárgaláz elleni oltás például tipikusan ilyen.

Annak, aki Magyarországon kíván huzamosabb ideig tartózkodni, már most is kötelezőek az alábbi oltások:

 • gümőkór (tuberculosis – TBC),
 • torokgyík (diphtheria),
 • szamárköhögés (pertussis),
 • merevgörcs (tetanus),
 • gyermekbénulás (poliomyelitis anterior acuta),
 • kanyaró (morbilli),
 • rózsahimlő (rubeola),
 • mumpsz (parotitis epidemica),
 • „b” típusú Haemophilus influenzae (Hib),
 • hepatitis B,
 • Streptococcus pneumoniae (pneumococcus),
 • és a bárányhimlő.

Számolt be erről a Szabad Európa.

Egyes csoportok oltását kötelezővé tenni sem az, ha például egy településen felüti a fejét a tífusz, mindenkit beoltanak – mondja a MOK titkára:

“Amennyiben a munkahelyi kockázatértékelés alapján az egészséget nem veszélyeztető munkavégzéshez elengedhetetlen a dolgozók immunizálása, a munkáltató elrendelheti azt a hatályos szabályok alapján”.

Az átoltottságot illetően Magyarország világviszonylatban is az élen jár. A Nemzeti Népegészségügyi Központ minden évben kiad egy rendkívül részletes oltási módszertani levelet, amelyben életkorra, vakcinára lebontva leírják, abban az évben kiket, hogyan, mivel kell beoltani.

Az oltás országos kötelezővé tétele viszont nem csupán egészségügyi kérdés, hanem gazdasági, politikai, jogi szakkérdés is, –  ahogy a járványügyi védekezés is a társadalom minden szegmensére hat.

Az ehhez kapcsolódó videónkat itt tudod visszanézni:

Komáromi: A kötelező védőoltáshoz politikai kurázsi kell| Jövő TV

Japán tudósok újabb mutációját fedezték fel a koronavírusnak négy brazil fertőzöttnél. Arról, hogy hasonlóan gyorsan fertőz, mint a Nagy Brittanniában felfed…

Legfrissebb videók

Magyarország sporthelyzetéről és sportpolitikájáról

Középpontban a magyar sport

Kunhalmi Ágnes: “Lázár János egy okos, de ugyanakkor nagyon veszélyes figura” – Videó

A Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő volt a vendégünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Így emészti fel a politika és a rozsda a Lánchidat (videó)

A koronavírus, és az önkormányzati elvonások csak mélyítettek a Lánchíd körüli vitában.